Aquest dilluns la Casa Vicens va fer la presentació de l’armari de racó que Guadí va dissenyar per a la família Vicens i que ara la Casa Vicens ha pogut recuperar, restaurar i exhibir a l’edifici del carrer de les Carolines.
La història |
Aquesta història comença gairebé cent quaranta anys enrere… Durant la dècada de 1880 al 1890, l’arquitecte Antoni Gaudí passava llargues estades a la casa familiar del matrimoni Vicens al carrer de Dalt, avui anomenat Anselm Clavé a la població d’Alella al Maresme.
Durant aquest temps Gaudí va posar-se a treballar en diferents projectes, entre ells el retaule de l’església de Sant Feliu o també la construcció de la Casa Vicens que coneixem avui dia.
La relació entre la família i l’arquitecte va fer que Gaudí fos l’encarregat de construir dues peces de mobiliari per a la família Vicens, per una banda, una xemeneia o braser i per l’altre l’armari raconer que ja podem veure exposat a la casa museu de Gràcia.
El braser |
El primer moble és una xemeneia o braser de racó amb fusta i metall que porta la inscripció en planxa metàl·lica de les inicials de «M.V.» és a dir les de Manel Vall. Aquest moble va estar en propietat de la neta de Vicens fins després de la Guerra Civil, després la xemeneia es va donar a l’associació «Amics de Gaudí» i anys més tard va passar a ser propietat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, i gràcies a un acord de cessió ara també el podem trobar a la Casa Vicens des del mateix any de l’obertura de la casa al públic l’any 2017.
L’armari raconer |
La segona peça és un armari raconer de fusta amb les inicials «D.G.» és a dir les inicials de Dolor Giralt de llautó daurat a les dues portes. Pel que fa a l’exterior de l’armari destaquen els motius florals de llautó daurat i també diferents ocells. A l’interior de l’armari el trobem tapissat de vellut de dues lleixes en forma de llitja lluna que encaixen perfectamenta amb les dues lleixes inserides en cada porta. Aquest moble ha estat propietat de la familia Vicens djurant les darreres cuatre generacions.
Durant tots aquests anys, l’armari que va ser propietat de la senyora Dolors Giralt, dona de Manel Vicens, posteriorment va passar-li a mans de la seva filla Joana Giralt, finalment la seva filla fins a anar passant per diverses propietats de la família. Fins que finalment la peça arriba a la casa de subhastes Lamas Bolaños i finalment és adquirida per Casa Vicens.
Després de l’adquisició la peça va ser sotmesa a un procés de restauració, bàsicament la neteja de les peces i la fusta, per tal d’aconseguir de deixar-la en el millor estat possible. Ara tothom que vulgui podrà veure tant la xemeneia com l’armari raconer, que després d’estar molts anys separats tonen a estar junts, no a la casa d’Alella sinó a la Casa Vicens als ulls de tots els seus visitants, tancat el cercle d’aquesta història.