Torna el 48H Open House aquest cap de setmana a Gràcia amb vuit propostes

octubre 18, 2023

Aquest cap de setmana a Barcelona es torna a celebrar una nova edició del festival d’arquitectura 48h Open House Barcelona, que posa en contacte petites joies arquitectòniques de la ciutat i els seus ciutadans. L’objectiu de la jornada és que la ciutadania pugui descobrir espais singulars que normalment no estan oberts al públic. A Gràcia enguany tenim vuit espais que podrem visitar aquest diumenge 21 d’octubre de 2023 i que tot seguit us resumim.

Pati de l’Escola Baldiri i Reixach 
La proposta neix de la necessitat de crear un nou espai pedagògic exterior per a l’escola, recuperant i emfatitzant la qualitat de l’espai verd, que no hi va estar mai integrat i que es va desvirtuar al llarg del temps, per la mancança d’una mirada de conjunt. El podreu visitar diumenge de 16 a 19 hores Sense cita prèvia.

Habitatges Les Mont-rogenques
Al barri del Farró tocant a Gràcia trobem un petit oasi d’aquella Barcelona desapareguda. L’habitatge Mont-rogenques, és un complex de dos habitatges dins d’una casa unifamiliar amb una llarga història constructiva. La casa és la rehabilitació d’una construcció amb dues etapes clarament diferenciades: la primera respon a una edificació rural del primer terç del segle XIX, la segona a una ampliació modernista de principis del segle XX. El projecte recupera les dues cases de cos originals, i alhora dona valor als espais i els elements de l’època modernista posterior: galeries, vitralls de colors, terres de mosaic hidràulic i voltes, entre d’altres. Podeu visitar-la al carrer carrer de Mont-roig, 7 el diumenge de 10 a 15 hores, no cal visita prèvia.

Finca San Salvador
Aquesta finca conté un mur de tancament de la finca i gran part de l’habitatge del porter, decorats amb elements de maó vist, ceràmica i esgrafiats. La troballa d’una mina d’aigua, que el propietari va voler explotar econòmicament, va fer aturar les obres, que preveien, també, l’edificació d’una torre a la part més alta, que no es va arribar a construir. A les galeries subterrànies de la planta embotelladora, Jujol va dissenyar diversos arcs parabòlics de maó vist amb una funció estructural. Passeig de la Mare de Déu del Coll, 79, visitable diumenge, visites a les 11, 12 i 13 hores.

Habitatge Illa Escorial 
Aquesta unitat residencial a base de blocs va ser plantejada com a alternativa a l’illa tancada, trencant l’esquema i obrint l’interior com a espai públic relacionat amb els carrers circumdants, tot i que posteriorment es va tancar. Gràcies a la poca profunditat dels habitatges i a la doble ventilació, es va aconseguir millorar molt les condicions higièniques dels habitatges, eliminant els patis interiors i dotant tots els habitatges de molt d’assolellament. L’habitatge que es visitarà s’ha reformat conservant al màxim l’esquema de distribució original en dúplex. Carrer de l’Escorial, 50 diumenge de 10 a 14 hores.

Falsa Capella Gaudí de la Parròquia de Sant Joan de Gràcia
Església d’una sola nau, amb capelles, transsepte i coberta a dos vessants, on destaquen l’altar sacramental, la casa rectoral (al carrer de l’Església) i la capella del Santíssim (situada darrere el presbiteri). El temple presideix la plaça de la Virreina, des d’on se n’aprecia l’alçada, i la façana traça un eix aparent de simetria en aquest espai públic. La façana de la casa rectoral juga amb l’expressivitat dels materials (maçoneria, filades de maó i pedra treballada). La capella del Santíssim, atribuïda a Antoni Gaudí, se situa en un soterrani de 5,2 m d’alçada i està formada per un absis i quatre cúpules recobertes de trencadís amb colors daurats, blaus, marrons, grocs i rogencs. Carrer de la Santa Creu, 2 visitable el diumenge de 10 a 14 hores.

Antics Tallers Manyach
L’Escola Josep Maria Jujol integra, com a part de la zona d’esbarjo, les naus modernistes que formaven part del taller de fabricació de mecanismes de seguretat que Josep Maria Jujol va bastir per a l’industrial Pere Manyach. Es tracta d’una gran nau coberta de dents de serra, feta amb voltes amb tirants. Els podeu visitar diumenge 10 a 14 h i de 16 a 18 hores.

Ateneu de Fabricació de Gràcia
Rehabilitació d’una antiga nau industrial entre mitgeres del barri de Gràcia per situar-hi un equipament basat en el model FabLab (model que posa a l’abast dels ciutadans noves eines de fabricació digital i formació per al desenvolupament de prototipus i projectes personals). Concretament, el projecte incorpora uns tallers per a ús de maquinària digital, petits espais per a la gestió i la formació, i una àgora (espai obert i flexible) per fer-hi activitats de format divers. Visites de 10 a 19 hores al carrer del Perill, 8.

Casa Marsans
Antic habitatge unifamiliar de planta quadrada que s’organitza al voltant d’un pati centralitzat, que a l’interior es tradueix en un espai a manera de claustre desenvolupat a la primera planta amb arcades de disseny neoàrab. La decoració interior modernista confereix a l’espai un joc de llum i color espectacular. Una rehabilitació recent ha reconvertit l’edifici en alberg, tot afegint-hi un edifici de nova planta. Visitable diumenge de 10 a 14 hores al Passeig de la Mare de Déu del Coll, 41.

Don't Miss

La Zona de lleure per a gossos de Travessera clausurada

A partir del 15 de juliol de 2024 l’àrea d’esbarjo per a

Torna el Concurs de Balcons, portalades i comerços guarnits 2024

Un any més des de la Fundació Festa Major de Gràcia es