Quan el barri de Grassot també s’engalanava per la Festa Major de Gràcia

Es, sin duda, la barriada llamada de Grassot la más alegre y la más popular de todas cuantas componen lo que fué la villa de Gracia, hoy absorbida, agregada a Barcelona”.

Aquestes són paraules de Regina Opisso Sala (Tarragona, 1879 – Barcelona, 1965), periodista, escriptora, i musicòloga catalana, filla del periodista Alfredo Opisso i germana del dibuixant Ricardo Opisso. Es referia al barri del Camp d’en Grassot d’aquesta manera, durant la Festa Major de Gràcia de l’any 1930 a la revista Mundo Gráfico de Madrid.

Efectivament durant bona part del segle XX, l’actual barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova participava activament durant la Festa Major de Gràcia el mes d’agost, guarnint alguns dels seus carrers o instal·lant envelats i fires.

El Passatge Alió, per la seva condició de carrer estret, fou un dels que més es va adherir a la tradició d’engalanar-se per la Festa Major de Gràcia. Anomenat Passatge Román entre 1879 i 1922 en record del seu propietari Romà de Grassot, l’any 1922 canvià el nom en honor al famós compositor Francesc Alió. No obstant, el nom de Passatge Román va perdurar en la memòria dels veïns i de la premsa del moment fins ben entrada la dècada dels anys 30. Els guarniments del Passatge Alió per la Festa Major de Gràcia van guanyar diversos premis, destacant el 3r premi (1927 i 1930), 4rt premi (1934), 5è premi (1935 i 1951). Precisament una de les fotos que acompanya aquest article correspon a l’any 1951, quan el carrer s’havia “disfressat” de Paradís Zoològic. A la imatge veiem un berenar pels infants, una de les activitats més populars que es celebraven durant la Festa Major de Gràcia i que es repetia a nombrosos carrers de l’antiga Vila.

Un altre dels carrers més animats havia estat el Carrer Grassot, veritable eix del barri, participant entre 1950 i 1965, per exemple, fins a set cops, tot i que, per contra, entre 1954 i 1962 no va participar ni un sol cop. Alguns guarniments a principis dels 50 van fer referència a jardins: Jardí d’estiu (1950), Jardí d’Al·là (1951), Jardí de la Llum (1952) o Jardí recreatiu (1953), que podem veure a la imatge, amb el que es va obtenir el 6è accèsit, el darrer lloc de la llista, possiblement motiu pel qual el carrer no va tornar a participar fins al cap de 10 anys.

Al veïnat de Can Romans, els carrers Ventalló i Pau Alsina (aleshores Secretari Coloma) també es van guarnir diversos anys. Aquest darrer carrer, per exemple, tingué temàtiques tan diverses com ara la Loteria Nacional (1951), un Saló Venecià (1952) o els Beatles (1965) l’any de l’actuació del cèlebre grup britànic a la Monumental de Barcelona, poc abans el 3 de juliol.

Foren precisament els teloners dels Beatles en aquell concert, els Sírex, qui actuaren també aquell estiu de 1965 a un dels envelats de la Festa Major de Gràcia: el del Camp d’en Grassot, ubicat aquell any al Passeig de Sant Joan, entre Indústria i Pare Claret, on avui trobem el Mercat provisional de l’Abaceria. I és que els envelats del Camp d’en Grassot eren, segons les cròniques del moment i el record dels veïns, els més monumentals i amb millor programació musical de tots els que s’aixecaven a Gràcia. Altres llocs al barri on es van situar envelats, a banda de l’indret ja esmentat al Passeig Sant Joan, foren als carrers Indústria amb Roger de Flor o als carrers Còrsega amb Roger de Flor.

Un altre punt molt popular durant la Festa Major de Gràcia al barri de Grassot havien estat les fires que s’instal·laven a la Plaça Joanic, a l’encreuament dels carrers Escorial i Pi i Margall, amb cavallets, sínies i moltes altres paradetes d’oci.

La Festa Major de Gràcia va perdre popularitat a partir de finals dels anys 60 i durant gran part dels 70. L’any 1975, per exemple, només cinc carrers van decorar-se a tota Gràcia. El barri de Grassot ja no tornaria a engalanar-se com ho havia fet en el passat, i trobem només algun moment puntual, per exemple l’any 1986 amb guarniments als carrers Alegre de Dalt o Roger de Flor. De fet, cap al 1980 es va instaurar una festa major pròpia el mes de setembre, des de fa uns anys traslladada a finals de juny.

Text / Jaume Brunet

Fotografies /
Berenar de Festa Major al Passatge Alió. 1951. Fons Paquita i Carme Homedes.
El Carrer Grassot engalanat. 1953. Fotògraf Joan Ramírez Sagarra. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Projecte de recuperació a xarxes de la memòria històrica del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, Història Memòria Patrimoni. Podeu trobar-lo al Facebook i a Instagram.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat