Macromassa tancarà el LEM 2022 al Museu de la Música

Aquest dissabte el LEM 2022 posarà punt i final a l’edició d’enguany amb un concert doble a la Sala de Teclats del Museu de la Música de Barcelona, al recinte de L’Auditori. És un escenari inèdit a on actuaran el danès Jorgen Teller i la nova formació de Macromassa. Aquests darrers, en actiu des de 1976, presentaran la seva nova formació, en què Tina Valent s’uneix a Juan Crek, cofundador del projecte. Serà la segona actuació al LEM d’aquest grup pioner de la música experimental, que ja va tocar-hi amb un gran èxit el 2019.

Nova formació de Macromassa  |

L’any 2020, amb la mort de Víctor Nubla, Macromassa va deixar de funcionar. Nubla i Crek havien creat el grup i, des d’aleshores, la seva producció original, personal i influent va generar un univers on es troben la música, el teatre, la performance, el disseny, la instal·lació, la màgia, la literatura, la ràdio, el happening, el cinema… Aquesta multiplicitat de registres els va dur a actuar en escenaris d’arreu del continent europeu i a esdevenir la banda més rellevant de la música experimental a l’Estat.

El 2021, Crek, va reprendre el projecte amb Tina Valent, gravant el disc «Tin Rol va a volar», que s’editarà properament. Barrejant sorollisme dur, ambient i improvisació sonora i vocal, Valent i Crek fan servir percussió, loops, seqüenciacions, generadors de soroll… per crear una atmosfera singular, lúdica i primitiva, que presentaran al Dispostiu LEM.

Abans del concert de Macromassa, pujarà a escena Jørgen Teller, guitarrista, vocalista, músic electrònic i performer, que torna al LEM per primer cop des de 2015 amb el projecte ‘Static Teller’, on recrea textos minimalistes amb efectes vocals, guitarra elèctrica i sintetitzadors LFO. En la seva prolífica carrera, l’artista ha publicat diversos treballs en solitari, en projectes com ara Jørgen Teller & The Empty Stairs i en col·laboració amb reconeguts artistes com ara Rhys Chatham, Fast Forward, Kasper Topeplitz, Jacob Draminsky i Otomo Yoshihide.

Martínez-Vernis i Filippi, artistes convidats de «Plaça» |

El dia abans de la nit de clausura, es presentarà a l’Ateneu El Poblet, un altre escenari nou del Dispositiu, el projecte multidisciplinari ‘Plaça’. Produït pel col·lectiu francès Les Harmoniques du Néon, a Barcelona compta amb la col·laboració de la poeta Núria Martínez-Vernis i l’arquitecte Eduardo Filippi. S’uniran a les experimentadores sòniques Carole Rieussec i Anne-Julie Rollet, la vocalista Anne-Laure Pigache i l’il·luminador Cristophe Cardoen.

A cavall de la música experimental, la poesia i les arts visuals, ‘Plaça’ és una visió poètica i polièdrica sobre un dels espais públics més singulars de les ciutats: les places, més en concret les de Barcelona. «La plaça és un espai buit –diuen els responsables de l’espectacle–, el prat de les ciutats, l’indret a on l’arquitectura calla, es rendeix al buit, al silenci i als murs que cauen.» Segons els creadors de ‘Plaça’, «cada plaça té el seu propi so» i és «un punt de pas, de trobada, fins i tot clandestí, que es transforma segons l’hora, les estacions i la densitat humana.»

Art sonor i ball flamenc |

Aquesta darrera setmana del LEM 2022 arrencarà dijous vinent amb un Encontre en L’Espai-Temps, una trobada artística inèdita entre dos creadors. Tindrà lloc a la seu de Gràcia Territori Sonor i ajuntarà la bailaora sevillana Ana Arenas i l’artista sonor valencià Santiago López.

Formada en l’escola clàssica del flamenc, Arenas ha forjat un estil propi evolucionant cap a la lliure improvisació i l’art sonor. Ha col·laborat amb músics i artistes diversos d’art contemporani i experimenta i ha actuat a festivals de tot l’Estat.

Per la seva banda, López ha construït una obra principalment al voltant d’instal·lacions sonores i escultures en metall amb influències de la cultura punk i l’art conceptual. S’ha centrat en la creació d’idiòfons metàl·lics, instruments que fan servir el seu propi cos com a caixa de ressonància, a partir d’objectes quotidians o cordes llargues esteses, que amplifica mitjançant micròfons.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat