La Casa Vicens fa públics els resultats del I Taller de Neuroarquitectura

marzo 24, 2023

El mes de novembre passat es va fer a la Casa Vicens el I Taller de Neuroarquitectura, una visita-taller on els assistents van analitzar la primera casa de Gaudí des del punt de vista de les sensacions. Els assistents van traslladar els estímuls que cada habitació els generava al paper a través d’aquarel·les, retoladors i, fins i tot, animació 3D. L’objectiu era portar al món tangible les experiències sensorials que estaven vivint. Els resultats han demostrat aquesta forta connexió que l’arquitectura de Gaudí té amb els sentits; com la seva arquitectura crea atmosferes multisensorials i ens convida a ser observada de manera pausada, a contemplar no només la construcció sinó també el seu entorn natural. 

La visita-taller va ser dissenyada per Ana Mombiedro i Alba Méndez, un equip d’arquitectes especialitzades en Neuroarquitectura, que van oferir als assistents informació detallada dels paràmetres sensorials que defineixen cada estança d’aquest Patrimoni Mundial UNESCO. Gràcies a aquesta visita-taller, els assistents van adquirir una perspectiva de l’espai construït situant el visitant al centre de l’experiència i on es va parlar dels entorns enriquits, les accepcions de la biofília, el wayfinding, les teories de les affordances, etc. I apreciant així la manera magistral que va tenir Gaudí de plasmar totes aquestes estratègies a Casa Vicens. El taller va tenir una gran acollida, no només per l’interès didàctic de la visita (les dues arquitectes són docents en escoles i universitats nacionals) sinó perquè és la primera vegada que es fa un mapeig in situ de les qualitats sensorials d’una obra de Gaudí. 

Gaudí, font d’inspiració per al disseny biofílic |

Avui en dia bona part de la societat ha percebut la importància de l’espai íntim en el nostre dia a dia, de la vivenda com a refugi, però també com un espai on es pot treballar. Aquesta importància ja es posava de manifest en un dels pocs escrits que es conserven de l’arquitecte Antoni Gaudí titulat La casa pairal (1878-1883) on deixa palès l’interès per humanitzar l’arquitectura a través de solucions que integrin la il·luminació, la ventilació i el condicionament tèrmic, tenint en compte, per exemple, la orientació de cada una de les estances. 

Fotografia: David Cardelus / Casa Vicens

La principal font d’inspiració per a Gaudí va ser la naturalesa, un element que va ser referent des que era petit ja que patia reumatisme articular, una malaltia que el va obligar a deixar l’escola llargues temporades, però que li va permetre desenvolupar un gran talent com a observador i estudiós de la naturalesa assimilant la seva geometria, les seves formes i les seves estructures. Tot aquest coneixement el va aplicar a l’hora de resoldre dificultats projectuals a les seves obres amb solucions que, avui, continuen essent útils per construir i que ens remeten al disseny biofílic, un corrent que planteja estratègies de disseny amb l’objectiu de proporcionar estímuls sensorials que remeten als entorns naturals o que permeten reconnectar amb la naturalesa. Els progressos importants en neurociència ens permeten entendre com els espais dissenyats en base a estratègies de disseny tenen un impacte positiu en el benestar integral de les persones que hi viuen. 

Avui, gairebé 150 anys després d’aquell escrit de Gaudí, prenen força els enfocaments arquitectònics de fa un parell de dècades que reivindiquen l’apreciació de l’espai des dels nostres sentits a l’hora de projectar el que es coneix com a Neuroaquitectura. Ana Mombiedro en el seu llibre Neuroarquitectura (2022) recull un extracte de l’article You Need to Know What You Don’t Know (2006) de l’arquitecte John Paul Eberhard on s’analitza la sensació que tenim quan entrem a una catedral com la d’Amiens amb un orgue sonant. El nostre cervell té una descàrrega sobtada de sang; la llum dels vitralls estimula el nostre còrtex visual, la música que escoltem vibra dins la còclea de la nostra oïda, l’olor a humitat desperta el nostre olfacte. Estem experimentant l’arquitectura més enllà de l’estímul visual amb el que percebem l’espai. Aquest plantejament a l’hora de projectar l’arquitectura és molt més sensitiu i humà ja que incorpora un anàlisi de l’arquitectura des de l’olfacte, el gust, el tacte o la temperatura. 

II Taller de Neuroarquitectura a Casa Vicens, 22 d’abril de 2023 |
 
En el marc de +MODEL, el Festival d’Arquitectures de Barcelona que es farà a la capital catalana del 20 al 30 d’abril de 2023, la Casa Vicens torna a acollir aquest Taller de Neuroarquitectura impartit per Ana Mombiedro i Alba Méndez. En aquest taller tots els participants sabran com adquirir la perspectiva de l’espai construït on el sistema nerviós de l’habitant es situa al centre i es té en compte l’impacte dels estímuls en els habitants. Ja està obert el període d’inscripció per al taller en la secció “Activitats” del web de Casa Vicens.

Número 20 Estiu 2024

Don't Miss

El TOT Gràcia Magazine #20 d’estiu ja és al carrer

Aquesta setmana ja s’ha repartit el número 20 del TOT Gràcia Magazine,

Del 27 de juliol i fins al 22 d’agost tall per obres a la L4 del Metro

El Metro de Barcelona està en obres, des de fa setmanes els