És el temps mitjà que van passar els menors espanyols durant tot l’any passat en TikTok. Una xifra que va duplicar els minuts que van dedicar a altres plataformes com WhatsApp o YouTube i que va superar amb escreix les dades d’Instagram, Twitter, Twitch, Netflix, Prevalgui Vídeo, Snapchat, Facebook o qualsevol altra app social.
De l’Imperi de Facebook, els joves van derivar a la moda d’Instagram, al qual TikTok li ha tret la corona. Així ho demostra l’informe Del canvi a l’adaptació: ‘vivint i aprenent en un món digital’, realitzada per Qustodio. Mentre que el temps d’ús mig diari d’Instagram (54 minuts), Snapchat (24 minuts), Twitter (11 minuts), Pinterest (9 minuts) no superen l’hora, TikTok es dispara fins als 80 minuts diaris.
Una xifra sostinguda en el boom que va experimentar la xarxa social des de la pandèmia: va créixer des dels 31 minuts diaris, en 2019, passant pels 65 minuts, en 2020, fins als 80 de 2021. Un increment que no només s’ha produït a Espanya. L’últim estudi realitzat per Qustodio reflecteix que també és la principal xarxa social als Estats Units i el Regne Unit. De fet, les dades de consum de la xarxa social en aquests països superen als d’Espanya: 99 i 97 minuts diaris, respectivament.
El vídeo i la instantaneïtat, les claus de l’èxit |
On està el límit de TikTok? L’any passat només va ser superat en temps d’ús entre els menors d’edat pel videojoc Roblox (145 minuts diaris). Malgrat les contínues polèmiques que l’envolten o de les restriccions a les quals està sotmesa en alguns països, aquesta xarxa social no deixa de créixer sota el model de la instantaneïtat i el format de vídeos curts gravats en vertical, que es reprodueixen en bucle.
Un model que també ha derivat en què es converteixi la xarxa social més bloquejada a escala mundial, segons l’informe Del canvi a l’adaptació: ‘vivint i aprenent en un món digital’. De fet, recentment TikTok ha augmentat l’edat mínima per a fer retransmissions en directe dels 16 als 18 anys. Una decisió amb la qual, a més de garantir la seguretat infantil, aspira a guanyar popularitat entre els adults, un públic al qual cada vegada es pretén acostar més. I és que fa uns mesos també va augmentar la durada màxima dels vídeos fins als 10 minuts per a competir amb YouTube per l’audiència adulta.
No obstant això, de moment la clau de l’èxit continua residint en el públic infantil: Benji Krol i Naim Darrechi, els dos tiktokers espanyols amb més seguidors (32 i 28 milions respectivament) no superen els 21 anys.
Eduardo Cruz, CEO de Qustodio, assegura que «els joves busquen instantaneïtat, que és el que els ofereix TikTok: vídeos curts que els enganxen. La fotografia ha quedat en un segon pla en les xarxes socials, de fet, Instagram s’està reinventant en aquest sentit. No obstant això, és important que les famílies estiguin en alerta del temps que passen els seus fills en xarxes socials, per a evitar un comportament perillós, que botiga cap a l’addicció i dependència».
Text: Tecnonews / AMIC