El dilluns 22 de maig la Casa Vicens celebra el Dia de Santa Rita amb diverses sorpreses

mayo 17, 2023

Aquest pròxim dilluns 22 de maig de 2023 la Casa Vicens està de celebració, i ho farà amb la tradicional benedicció de roses de Santa Rita.

La història i els orígens

Però d’on ve aquesta tradició i alhora celebració per Santa Rita? Doncs ens hem de remuntant uns quants anys enrere, concretament ja des del segle XVIII, la primera casa d’Antoni Gaudí ha estat estretament vinculada a la celebració de Santa Rita. Per saber-ne els orígens ens hem de remuntar a la segona meitat del segle XVIII quan en el terreny on avui s’ubica la Casa Vicens hi havia una casa de convalescència dels Pares Carmelites Descalços, els «Josepets», de l’actual Plaça Lesseps. Aquests Carmelites, sorpresos per la ràpida recuperació de les diferents malalties de les persones que bevien aigua de la font que recorria el terreny, van decidir dedicar aquest espai a Santa Rita, patrona de les causes impossibles.

El 1886, un any després que s’acabés la construcció de la Casa Vicens, aquestes aigües carbonatades van ser declarades d’utilitat pública i se’n va iniciar la comercialització. Però no va ser fins al 1927, amb l’ampliació de la Casa Vicens, que es va decidir construir una capella que acollís aquesta font natural. Aquesta capella es va incloure en la finca de la Casa Vicens fins al 1946 quan es van vendre algunes parcel·les del jardí situades entre la capella i la casa, de manera que la capella va quedar separada de la construcció de Gaudí. Finalment, el 1963 es va vendre la parcel·la i es va enderrocar la capella per construir un gran bloc d’edificis a la cantonada del carrer Carolines amb l’avinguda de la Riera de les Cassoles.

Tot i la desaparició de la capella, la tradició s’ha mantingut viva gràcies als antics propietaris, la família Herrero-Jover que cada 22 de maig obria les portes del jardí per celebrar aquest dia i beneir les roses de Santa Rita. El 2017, amb l’obertura de Casa Vicens com a casa-museu, els nous propietaris van assumir el compromís amb la Vila de Gràcia de continuar la tradició de Santa Rita celebrant la benedicció al jardí.

El carrer Carolines s’omplirà de roses solidàries i activitats 

Així doncs, aquest pròxim dilluns 22 de maig, dia de Santa Rita, el carrer Carolines acollirà diverses activitats per celebrar el dia de la patrona dels impossibles. Per una banda, l’església de les Filles de la Caritat de San Vicenc de Paül, situada al número 16 estarà oberta de 10 h a 15 h i acollirà la missa tradicional de Santa Rita a les 11 h. Després, de 11.30 h a 12.30 h, al jardí de Casa Vicens hi haurà la benedicció de les roses en diversos torns. L’accés a aquesta benedicció serà gratuït per a totes les persones que accedeixin a la casa amb la rosa. Per això, de 10 h a 14 h, davant de Casa Vicens s’instal·larà una parada de venda de roses i espelmes. Els diners que s’ingressin es destinaran al Centre Heura, una entitat amb seu a Gràcia que presta serveis socials i assistencials a la població sense llar, en situació de pobresa extrema i/o exclusió.

Toni Seguí serà l’encarregat de la decoració floral de Casa Vicens

Des del dissabte 20 fins al dilluns 22 de maig, la tribuna de Casa Vicens tindrà una decoració floral de roses firmada per un referent europeu en aquest tipus de decoracions, el dissenyador Toni Seguí, amb més de vint anys d’experiència en la creació d’espais irrepetibles. Amb l’objectiu de difondre aquesta tradició i gaudir de la decoració floral, les entrades per visitar Casa Vicens durant el 22 de maig tenen un descompte del 50% escrivint el codi SANTARITA en el procés de compra de la visita lliure o de la visita guiada a www.casavicens.org

Don't Miss

La Zona de lleure per a gossos de Travessera clausurada

A partir del 15 de juliol de 2024 l’àrea d’esbarjo per a

Torna el Concurs de Balcons, portalades i comerços guarnits 2024

Un any més des de la Fundació Festa Major de Gràcia es