Descuina’t, la rostisseria vegana de Gràcia. «Som “healthy” no només pel menjar que oferim també perquè el negoci ha de ser sostenible»

“ Som “healthy” no només pel menjar que oferim sinó també perquè el negoci en sí ha de ser sostenible.

La Neus Prat i en Tomi Serveto ens ofereixen al seu local del Descuina’t a la plaça de la Revolució una oferta gastronòmica i de plats per emportar on la cuina vegana n’és la protagonista. Parlem amb ells del seu projecte, de com neix la idea i la filosofia i els valors que aporten en el projecte.

De quina manera sorgeix la idea d’obrir el Descuina’t?
NP: Doncs jo feia molts anys que treballava en una multinacional europea i va arribar un moment en què vaig haver de parar. Així que durant un temps vaig aprofitar per a descansar i decidir què fer amb la meva vida, el que sí que tenia clar era què no volia, i m’anava preguntant què volia. I a partir d’aquí vaig decidir que m’havia de reinventar i que havia de dedicar-me a una feina que realment m’omplís. Durant aquest temps em vaig veure obligada a cuinar a casa i a partir d’aquí vaig posar-me a fer cosetes i a experimentar amb la cuina. Un altre factor important és que durant el confinament vaig voler comprar menjar a domicili que fos vegà i la veritat és que no vaig d’aquest fet i tenint en compte que jo havia estat una clienta assídua a l’oferta de menjar de la rostisseria, i surt la idea del Descuina’t, una rostisseria de menjars vegans per emportar des d’una vessant de cuina tradicional i casolana.

La Neus Prat és qui té a idea, però com coneixes en Tomi Serveto el cuiner de Descuina’t?
TS: Doncs jo havia estat cap de cuina durant molt de temps d’un restaurant, que estava dins d’un museu. El museu va haver de tancar per la pandèmia i el restaurant ja no va tornar a obrir. Així que em trobava parat per força i un dia uns amics en comú em presenten la Neus, que em va explicar el seu projecte. Vaig pensar que era una bona idea i creia que s’hauria de fer un canvi de xip en l’àmbit de l’alimentació. Per a mi personalment com a cuiner també era un repte interessant i tot i que soc cuiner amb més de trenta anys d’experiència vaig decidir posar-me al dia descobrint la cuina vegana a l’Escola d’Hosteleria Hofmann.

Per tant, heu hagut de canviar una mica lamanera de cuinar…
TS: La tècnica és bàsicament la mateixa, però sí has d’incorporar nous aliments. Aquí hem hagut d’incorporar més elements com l’heura, la soja texturitzada… en definitiva incorporar la proteïna vegetal. Al final la nostra idea és la de veganitzar la cuina tradicional.

Per què vau escollir Gràcia per obrir el Descuina’t?
NP: Doncs jo visc a les Corts però havia viscut uns anys a Gràcia, per mi si hi ha un lloc on Descuina’t havia de ser és a Gràcia, perquè la gent d’aquest barri té uns valors de sostenibilitat, hi ha una certa tradició en l’alimentació vegana i a més la població està molt més conscienciada.

A banda de la proposta gastronòmica, hi ha una filosofia de valors al darrere…
NP: El Descuina’t es diu “healthy takeaway” perquè d’entrada havia de portar un nom que deixés clar el que oferim, és a dir un servei on tu no hagis de cuinar però després ve el cognom on “healthy” té importància i no només pel menjar que oferim sinó també perquè el negoci en sí ha de ser sostenible. Per exemple nosaltres treballem amb dos tipus d’envasos en què servim el menjar: en tenim uns que són de canya de sucre, però també anirem incorporant-ne de nous que són compostables. I també disposem d’envasos retornables. De totes maneres també recomanem als clients que si tenen el seu propi envàs, el duguin de casa. Perquè tot i tenir aquestes característiques aquests envasos sí que, com tot, generen residus. Com a altres valors, incorporem que som barri, comerç local i proper i que treballem amb productes de proximitat i de temporada.

Quina és la vostra oferta gastronòmica?
Doncs d’entrada la cuina vegana necessita unes bases proteíniques que moltes vegades són l’equivalent d’allò que aporten la carn i el peix, en aquest sentit juguem amb altres productes com ara els llegums, la soja o el tofu i una gran varietat de proteïnes vegetals. Per altra banda, ens agrada molt aprofitar els productes de temporada, i intentem veganitzar la cuina tradicional però entenent tradicional com a cuines del món. Els nostres clients tant es poden trobar un dia una amanida alemanya fins a fajitas o receptes amb bambú també. Penseu que dels plats per escollir que oferim, cada quinze dies van rotant i a partir d’aquí també n’oferim de nous, sense deixar els que més agraden. Sempre tenim hummus, amanides, una crema freda o calenta depenent de la temporada, pasta, o un fricandó amb bolets però evidentment sense carn…

Així doncs, teniu una oferta de cuina molt dinàmica…
NP: Doncs sí, perquè venir al Descuina’t ha ser una experiència divertida, i ha de tenir el factor sorpresa. Per tant, cada dues setmanes canviem els plats. Però dins d’aquests plats tenim diferents blocs on sempre en tenim amb els productes estrella com són plats d’humus, les amanides, els llegums, la heura, els estofats… Per tant, el client sap que sempre té uns tipus de plats, però amb diferents propostes. Per exemple, una setmana podem tenir humus amb albergínia i la setmana passada era de moniato rostit. A la proposta de les cremes et podem presentar una crema de remolatxa i un altre dia et proposem una Vichyssoise.

La veritat és que a la nostra cuina també hi ha un punt d’experimentació, i el volem anar explorant de mica en mica. A banda dels plats a granel, els migdies d’entre setmana també oferim un menú a preu tancat que està molt bé.

Oferiu molta varietat de plats per emportar i recollir a la botiga, ho porteu a casa també?
Doncs la veritat és que estem treballant perpoder oferir el més aviat possible aquest servei de “Delivery” ja que com abans havia comentat a Descuina’t tot ha de ser sostenible i volem que el servei sigui donat per una empresa que tingui una sèrie de valors. D’aquí molt poc ens podreu fer les reserves.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat