David Rodríguez » El comerciant ho és per vocació»

En el darrer número de la revista TOT GRÀCIA 18 vam conversar amb David Rodríguez responsable de l’Associació de comerciants Unió de Botiguers Travessera Casc Antic. Amb ell parlem dels de com veu el comerç avui en dia, també de com s’ha anat adaptant a les noves necessitats amb la posada en marxa del projecte Gràcia Comerç, i quins són els reptes de futur, un futur que en general veu amb bons ulls.

De quina manera sorgeix la idea de fundar l’associació de comerciants?
Doncs la unió de botiguers existeix d’ençà quaranta anys. Va ser l’Agustí, que regentava l’ocelleria Mur -ja no existeix- l’impulsor de l’actual entitat. Prèviament, hi havia una associació de gent que s’ajudava entre si, però l’Agustí va ser una persona que va dir que aquí havíem de fer alguna cosa seriosa i precisament la instal·lació de l’enllumenat de Nadal al carrer va ser l’excusa perfecta perquè ell fundés l’Associació de Botiguers de Travessera de Gràcia Casc Antic. Cal recordar que tot i que la travessera és molt llarga, els nostres associats van des dl tram comprés entre els carrers de Gran de Gràcia fins al Torrent de l’Olla.

Quants associats sou actualment?
Actualment l’associació està formada per uns cinquanta associats. Aques tram és el carrer més curt i amb més densitat de comerç especialitzat. Aquí hi tenim de tot: una matalasseria, botiga d’electrodomèstics, botigues de roba, perruqueries, botigues especialitzades gurmet, i també establiments centenaris com ara la pastisseria o un herbolari.

Com diria que s’ha anat adaptant el comerç local?
De comerç tradicional, tal i com el coneixíem fa uns anys, cada vegada en queda menys. Internet ha fet molt mal i les noves generacions tenen hàbits diferents, però sí que el que queda, allò que és especialitzat, encara aguanta amb totes les dificultats que tenim. Nosaltres també tenim esperança i som positius, pensa que anys enrere en aquest carrer es podien arribar a pagar 25 milions per un traspàs, avui en dia ja ningú paga traspàs, per exemple els locals de restauració, perquè no se’n donen de noves llicències. A més crec que tampoc s’ha ensenyat a les noves generacions què significa el comerç i ser comerciant, això és una vocació.

Fotografia: Google

Per tant és una feina vocacional?
Els diners són importants, però si te n’adones molts comerços són familiars i passen de generació en generació. El petit comerç al final és tradició familiar i això significa donar servei i vida al barri on vius. El comerç és la història d’un barri, la història de cada persona. Jo me’n recordo quan era petit, quan venia aquí de vacances i això fa que quan ets gran te n’en recordis, és com una música.

Des de la Unió de Botiguers us heu adaptat als nous temps amb la posada en marxa del marketplace «Gràcia Comerç«…
Sí que vam decidir engegar aquest projecte arran de la pandèmia. Vam decidir fer un marketplace una mica diferent dels que coneixem. El nostre és un aparador de tots els productes dels nostres comerços associats, però en el nostres cas fas la comenda i la véns a buscar a la mateixa botiga. Nosaltres el que volem és que vingui la gent i ens conegui. Nosaltres juguem en la divisió que toca, parlant futbolísticament. La divisió del comerç de proximitat és una divisió de tradició i servei al client i al barri. També és cert que tenim clients estrangers, però nosaltres treballem i vivim a Gràcia i el que volem és que els veïns vinguin a comprar a casa nostra. Evidentment si el client del nostre marketplace ho vol li podem enviar a casa el producte, però no és la filosofia del projecte. La idea és que amb l’encàrrec de la compra digital vingui al barri, entri a la botiga i ens coneguem en persona, i fins i tot poden acabar fent més compres i coneixent altres comerços de l’entorn.

Al final el que volíem era donar-li una volta al fenomen de la digitalització, que amb un projecte digital la gent vingués a l’espai físic de la botiga. Fa poc vam tenir una sorpresa: una dona grega que havia viscut fa anys a Gràcia volia enviar un ram de flors a uns amics seus aquí al barri, gràcies a la web de Gràcia Comerç va trobar la floristeria, els va fer l’encàrrec des de Grècia i els familiars graciencs van poder rebre el regal de flors. Per a nosaltres Gràcia Comerç és un marketplace de proximitat.

A banda del projecte del marketplace, la resta de l’any també feu activats a peu de carrer…
Sí, fem les jornades del Comerç al carrer diverses vegades al maig, a l’octubre i durant les festes de Nadal. Sortim fora al carrer per mostrar els productes i serveis que ofereixen els nostres comerciants, i a més és una gran festa del comerç amb animació infantil, música, tallers organitzats pels Mossos… al final és una bona ocasió per descobrir el comerç de la travessera amb la família.

Com veu el futur del comerç de barri?
Jo vull ser optimista, en el temps hi ha moltes civilitzacions que han canviat i potser d’aquí a uns anys redescobrim el comerç local. El que sí que veig i m’agrada és que Gràcia està tornant als orígens, amb l’obertura de petits tallers d’artesans: tenim taller i artistes de fang i ceràmica que a més fa tallers oberts a més de botiga: també tenim tallers de bijuteria i fa molts anys aquests mateixos locals eren tallers d’espadanyes… d’alguna manera està tornant l’essència adaptada als nous temps.

David Ramon

David Ramon. Editor i director del TOT Gràcia Magazine.
Actualment també a Ona Mar Fm.

Número 20 Estiu 2024

Don't Miss

El 14 i 15 de desembre torna la Fira i la Festa solidària

Un any més Gràcia Solidària torna a organitzar la Fira i la

El Tradicionàrius acollirà un concert solidari amb el País Valencià

El dissabte 14 de desembre de 2024, a dos quarts de nou