Reixach Campanyà l’espai religiós perdut al Passeig de Gràcia 117

Al número 117 del Passeig de Gràcia, és a dir davant dels jardinets, ja anys trobarem un dels negocis que segurament per festes de nadal ens hagués proporcionat bon material per al nostre pessebre o fins i tot per decorar amb figures bíbliques algun espai de casa nostra o també d’alguna església amb el Nen Jesús. Avui recordem la botiga d’art religiós Reixach Campanyà que estava situada al Passeig de Gràcia número 117, un espai que a dia d’avui roman tancat a l’espera que el local sigui llogat per a una nova activitat comercial.

Empresa familiar i artesana | 

L’empresa familiar amb aquest nom es remunta a principis dels anys 20 del passat segle XX, tot i que l’empresa originàriament va ser fundada per l’escultor Reixach l’any 1874, en un primer local que estava situat a prop de la Catedral i sota el nom de “L’artística”. Quan Josep Reixach i Vilas va morir la seva esposa va decidir seguir amb el negoci, iniciant així una nova etapa i ampliant l’espai de venda i exposició amb un nou local ubicat d’avant dels Jardinets de Gràcia, el que coneixem fins als darrers dies. Finalment el besavi de Mireia Grisolia Riera va decidir comprar l’empresa a la viuda de l’escultor Reixach i continuar amb la tradició del negoci.

La botiga va estar oberta durant més de cent anys i això la vaig convertir en un referent pel que fa a la comercialització d’escultures i imatges religioses. Al local de Gràcia podríem trobar tota una sèrie de figures religioses destinades a clients tan diversos com ara esglésies, escoles i també particulars. A principis dels anys vint l’Ordre Religiosa dels Franciscans (Custodis de Terra Santa) van decidir encarregar al taller d’en Reixach el disseny i la fabricació del Nen Jesús que fins al dia d’avui podem veure exposat a la Basílica de la Nativitat de Betlem, a més l’empresa va començar a fabricar de forma ininterrompuda des de fa més de cent anys i de forma artesanal el Nen Jesús de Terra Santa.

Final d’etapa a Gràcia | 

Finalment el 2014 el taller i la botiga haurien d’abaixar la persiana definitivament. Motius? Segurament diversos factors entre ells l’encariment del preu dels locals comercials, a causa de l’entrada en vigor de la nova llei d’arrendaments de locals comercials a la ciutat. Així doncs, finalitzava la feina feta durant més de cents anys per quatre generacions dedicades íntegrament a l’art religiós a Gràcia.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Actualitat