Cada any abans de la Festa Major de Gràcia, se celebra la festa de «Guarnim» una festa major pensada i creada pels més petits, per explicar-nos com funciona hem conversat amb la Marta Soteras responsable de Guarnim entitat que s’encarrega d’engrescar i donar-la a conèixer als més petits.
Per què neix Guarnim?
Doncs nosaltres som gent que forma part de diferents carrers i ens trobàvem cap els anys 2015-2016 que des dels carrers es parlava sobre el respecte pels guarnits i sobre les destrosses que hi havia cada any. Així doncs, en aquestes trobades entre veïns parlàvem de què podíem fer per aconseguir que els visitants respectessin el guarnit. Recordo que és l’època en què es va fer la campanya de ‘Respectar els Guarnits’ amb la presentació fins i tot d’un logotip. En aquestes reunions arribàvem a la conclusió que calia més educació i pedagogia a tots els nivells i per a totes les edats. Aleshores amb aquesta premissa es va pensar en crear un projecte en què s’expliqués què és la festa major, volíem que la gent conegués tota la feina que comporta el fet de crear i construir el guarnit. Nosaltres creiem que si hi havia el coneixement de tot l’esforç de la gent anònima que hi ha al darrere per crear el guarnit i la festa durant una setmana a l’agost, segurament el visitant acabaria tenint més respecte per la feina dels altres.
Llavors és quan penseu en les escoles?
Sí, de fet en cap moment pensem que és la canalla la qui té aquest comportament però d’entrada volíem apropar el projecte a les escoles, casals, fins i tot a espais de gent gran… L’objectiu era el de divulgar què és la festa major i la feina que s’hi fa tot l’any i l’esforç que comporta. Vam començar per les escoles perquè les noves generacions, que són el futur, sabessin que és la festa major i de quina manera poder-ne formar part. La primera prova pilot va ser amb dues escoles on una classe de cadascuna treballa en descobrir el procés de creació d’un guarnit. Nosaltres comptem els guarnits no per escoles sinó per classes de cada escola, perquè el projecte el fem individual per cada classe. Tot això va ser l’experiència del primer any, el segon any ja van ser cinc fins a arribar a dotze projectes, és a dir, que era un creixement exponencial fins que va arribar la pandèmia i ho va frenar. Però després de la pausa cal recordar que l’any passat ja eren set i enguany uns deu projectes. És a dir, que la resposta de les escoles és bona.
Quin és el funcionament del projecte per classe?
Nosaltres comencem el projecte a la classe amb una primera sessió de preguntes, que fem amb unes fitxes amb trenta qüestions, totes elles sobre la festa major, en les quals es pregunta als alumnes sense que ells tinguin cap mena d’informació; el resultat de la majoria de les respostes és que no saben contestar-les. Però quan acabem el procés i la festa major de Guarnim fem una altra vegada les mateixes trenta preguntes de coneixements i llavors es veuen tots els coneixements que adquireixen i que realment el projecte funciona.
Quina és la duració del projecte per classe?
Cada escola tria el temps que hi vol dedicar, és molt adaptable a les necessitats de cada centre educatiu. Hi ha escoles que decideixen començar el setembre i el van desenvolupant durant el curs, n’hi ha d’altres que decideixen fer-lo en l’últim trimestre. A partir d’aquí cada classe va treballant en el desenvolupament de la ideal el guarnit, el pregó de la festa major, la cercavila, les actuacions… arriba un moment en què nosaltres ja tan sols fem l’acompanyament.
El resultat de tot el procés és celebrar la Festa Guarnim?
Sí, correcte, al principi la festa es feia de portes endins, és a dir, el primer any vam començar amb dues classes de l’Escola Patufet i l’any següent ens trobàvem amb diverses classes de diversos cicles de diferents escoles, i llavors pensem que en el fons la festa major és sortir al carrer i gaudir-la amb tothom. És aquí quan deixem de celebrar la festa a les escoles i la portem al carrer, el que nosaltres tenim n molt clar és que ells són els protagonistes, ells són els qui l’han de gaudir. Nosaltres només fem de guies i a la festa major de Guarnim tenim el pregó, la cercavila amb capgrossos i a més fem el lliurament d’uns premis que ells no saben que el rebran, sobretot si és el primer any que la seva escola hi participa.