L’Editorial Joventut condensa cent anys d’història a la Biblioteca Jaume Fuster

La Biblioteca Jaume Fuster acollirà fins el 15 de gener de 2024 l’exposició «Les aventures de l’editorial Joventut: 100 anys de llibres», amb motiu del segle d’existència d’aquest segell. Una mostra comissariada per Julià Guillamon i Mònica Baró i el suport de l’Ajuntament de Barcelona que sintetitza una història de més de 15.000 volums, gràficament atractiva amb panells específics per cada dècada incloent-hi les pertinents llistes d’èxits.

Una efemèride que li ha valgut enguany el premi estatal a la millor tasca editorial cultural i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de Barcelona, rebuda al Saló de Cent a mitjans de desembre. “Estem molt contents i agraïts perquè al darrere hi ha una història molt llarga i important”, comenta Lluís Zendrera (61 anys), gerent de l’editorial d’ençà 1995 i que hi va entrar una dècada abans per una qüestió puntual.

L’avi, Josep Zendrera, no només va ser-ne el fundador sinó que va exhibir valentia en una època delicada. “Avui dia pot semblar molt evident però que als anys 20 traduís llibres com ara Heidi, La abella Maia o les primeres versions catalanes dels contes d’Andersen o dels germans Grimm demostrava que era un visionari”. Tot i que només el va conèixer durant set anys, el qualifica com un personatge “excepcional”, amb gestos com ara el d’apujar les vendes dels autors que ho estaven passant malament perquè rebessin més diners.

Després les regnes les va assumir la seva filla, Concepció Zendrera, amb qui en Lluís va coincidir durant molts anys. “Vivia absolutament pels llibres infantils fins al punt que li havia de recordar que cobrés les nòmines”. Ella fou l’artífex de contractar Tintin o ‘Els cinc’ d’Enid Blyton, “les primeres lectures de diverses generacions”. A banda d’experimentar en obres d’una certa qualitat per als infants, també va donar l’oportunitat a autores com ara Eulàlia Saviola o Montse Ginesta. Tots estem en deute amb la Concepció”, ressalta.
Personalment, en Lluís es decanta pels llibres d’aventures i navegants, des de ‘Kon-tiki’ fins a Bernard Moitessier, que va firmar una obra “que va fer la volta al món, és una referència”, o llibres infantils que han esdevingut best-sellers i estan recomanats per mestres. Fa un set o vuit anys l’Editorial Joventut va encetar una línia de llibres sobre coneixements, dels quals s’han venut els drets a una vintena de països.

Amb una tauleta de nit plena a vessar i poc temps per anar reduint la pila, el gerent del segell s’enorgulleix que el sector editorial infantil hagi pogut esquivar el problema de la pirateria digital, que els hauria tocat de ple en el cas d’endinsar-se en la ficció o en llibres tècnics. D’altra banda, malgrat la saturació existent d’un mercat a l’alça, pensa que “el temps posa cadascú al seu lloc” i assenyala que hi ha una demanda cada cop més àmplia de pares “inquiets” que aposten per educar els seus fills per mitjà de textos il·lustrats.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat