Josep Antoni Torrabla «Sant Medir és una festa que ho dona tot»

Aquest 3 de març Sant Medir cau en diumenge, per aquesta raó l’acte central se celebrarà el dissabte 2 de març tant a Gràcia com a Sant Gervasi. A partir de les 10.00 hores les colles participaran d’una cercavila per les places i carrers de Gràcia. Al vespre totes les colles es concentraran pels carrers de Sant Salvador i Escorial per tal d’iniciar la desfilada a les 19.30 hores.

Per parlar de la festa, del que significa tirar endavant una colla i poder mantenir la festa tal com la coneixem, al TOT hem conversat amb Josep Antoni Torralba president de la Federació de Colles de Sant Medir.

Quan neix la Federació?
Doncs el naixement de la federació és un tema curiós, però la primera federació com a tal va sorgir cap al final dels anys vint del segle passat, però va durar poc i va plegar aviat. La curiositat és que la federació actual és la de després, que en principi oficialment es va fundar l’any 1951, però curiosament l’any en què apareix de forma oficial és el 1958. Així doncs, queda poc pel 75è aniversari.

Quina és la seva finalitat?
La finalitat de la federació, en principi, és ajudar a fer que tot sigui més fàcil per les colles que hi són associades. Vull dir, si anéssim cadascú a la seva cadascú hauria de demanar un permís, cadascú hauria de demanar una formació, cadascú hauria de demanar… D’aquesta manera ho agrupem tot i facilitem una mica la feina; d’altra banda també volem connectar més amb les entitats de la vila i del districte, no només per a celebrar Sant Medi sinó per fer altres col·laboracions, altres coses i altres projectes que també estan molt bé.

Fotografia: Federació Colles de Sant Medir

Quin és el dia a dia de i la feina a la federació?
La feina grossa és organitzar Sant Meiri i, a més, quan som a tres districtes, perquè, òbviament, som a Gràcia, però també Sant Gervasi a Sants. Parlem més de Gràcia ara perquè és tot Gràcia i també hi ha més implicació a Gràcia en la relació amb les entitats. Però també hem de dir que fem moltes coses al barri del Ferro perquè hi ha una colla i a més ajudem la nova Sàrria quan ho necessiten. I a Sants també, però, diguem, el centre neuràlgic és a Gràcia, per tant, hi fem moltes coses. A partir d’aquí treballem amb temes que són més interns i d’organització, per exemple tot el tema de la compra dels caramels i llaminadures, les assegurances, les dates en què les colles han d’iniciar els tràmits de les assegurances de les hípiques, els cavalls, els camions… Però el temps passa de pressa, després de Nadal no t’adones i ja ets a Sant Medir. Al final és un cicle. Per tant, no pares de treballar, al final quan acaba la festa al mes de març ja comences a treballar, perquè has de millorar coses que no han sortit bé o com esperaves, i a més totes les activitats que fem a banda de Sant Medir. Nosaltres tenim un mes de febrer en què tenim com a mínim una activitat cada cap de setmana.

Com us distribuïu? Quin és el funcionament de la presidència o una secció que s’encarregui de…?
Hi ha una junta de set persones i la junta, que fa la gestió executiva de les coses, diguem, no tan importants i sempre que hi ha alguna cosa molt important òbviament fem les assemblees, per alguna cosa hi són, perquè amb les colles fem un canvi d’impressions o d’opinions i a partir d’aquí decidim. Per exemple, si tenim tres o cinc ofertes de caramels, les posem a l’assemblea i aquesta decideix quin caramel vol per aquest any.

Quins requisits han de tenir les colles per a poder participar de la festa?
Doncs des de la federació intentem mantenir la tradició, així doncs una colla ha de tenir com a mínim bandera i tres cavalls.

Fotografia: David Ramon

Així doncs, necessiten tres cavalls??
Sí, és l’essència, abans tothom anava amb cavalls i evidentment amb els carruatges. Per tant, el que intentem és mantenir aquesta tradició amb el mínim i, en conseqüència, per fer una colla és necessari que hi hagi tres persones amb tres cavalls i una bandera.

El tema dels animals sempre és un tema una mica delicat…
Sí, però també és cert que la gent que participa en els Tres Tombs o a Sant Medir segurament és la gent que més estima els cavalls. Tenim un protocol molt estricte, i d’aquí poc el Govern posarà en marxa un protocol i podríem dir que el nostre ha estat la base amb el qual han treballat, atès que nosaltres sempre hem anat una mica per davant de l’administració pel que fa als temes de protocols dels animals.

Tornant a la Federació, quantes colles la formen?
Doncs sempre n’hi ha alguna que no hi participa, però enguany som 22 colles.

La festa gaudeix de bona salut?
Exteriorment es veu que sí, que agrada la festa, en l’àmbit intern porta molta feina. Jo crec que la festa, aquesta festa, té alguna cosa no tan bona i és que és una festa que al final ho dona tot! Jo sempre dic que som com els reis mags del març. Donem perquè sí, regalem caramels i llaminadures perquè volem. Però això té un cost. I això la converteix en una de les festes més cares de dur a terme. En tan sols quatre anys s’ha duplicat el preu del caramel, i si a més hi sumem el fet que totes les altres despeses també pugen doncs costa tirar-la endavant. A banda de les subvencions i dels recursos econòmics dels socis i de les colles, tot sempre puja més del que pensàvem poder gastar. És una festa que es fa per amor a l’art i per fer feliç als altres; per aquest motiu quan expliques la festa hi ha molta gent que no l’entén, però quan puges dalt d’una carrossa i veus des de dalt la gent, veus realment el valor d’aquesta celebració: des de dalt veus allò que hi ha a baix i això et canvia. Al final el premi sempre és emocional.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat