Inici d’any i una vegada més els foguerons tornen a encetar un any ple d’activitats en el calendari gracienc com a primera celebració de l’any, amb la cultura popular de les illes. Però perquè a Gràcia celebrem aquesta festa per Sant Antoni i de Sa Pobla? Us ho expliquem en aquest article |
La Festa de Sant Antoni |
La festa de Sant Antoni és la més celebrada a tots els territoris de parla catalana realitzant-se a partir del 17 de gener. És la festa per excel·lència de l’hivern formant part del patrimoni cultural i etnològic. A més, n’és el
protagonista de la setmana dels barbuts. La iconografia de Sant Antoni ens presenta normalment aquest sant acompanyat d’un porquet, ja que l’hagiografia popular li atribueix la curació d’un garrinet. És per això que se’l considera protector dels animals.
Fa més de sis-cents anys que a Mallorca, Sant Antoni és el patró dels pagesos. El sant patró de la pagesia catalana medieval va originar un ric costumari tradicional a l’illa: dimonis, foguerons, cants de simbomba, torrada de botifarrons i sobrassada, fins al punt d’esdevenir una de les festes referencials de l’hivern al camp mallorquí.
La tradició mallorquina arriba a Gràcia |
Des de l’any 1993, a iniciativa de l’apotecari Antoni Torrens, el darrer dissabte del mes de gener a les places del Diamant i de la Virreina de Gràcia té lloc la revetlla mallorquina de Sa Pobla a Gràcia. Actualment són nombrosos carrers que també fan foguerons i viuen la tradició de Sa Pobla.
Tot plegat va porta anys més tard a crear la Federació el 2013 que ha permès l’organització de la festa per garantir la seva continuïtat i es considera com la Festa Major d’hivern a Gràcia. En forment part sis entitats: l’Associació Cultural Albopàs de Sa Pobla i cinc de Gràcia: la Coordinadora de Colles de Cultura de
Gràcia, la Fundació Festa Major de Gràcia, l’Associació Cultural Gastronòmica el Cargol Graciós, L’Associació Cultural TRAM/ CAT- Centre Artesà Tradicionàrius i la Federació de Colles de Sant Medir. També es compta amb la participació del Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia.
Aquest 2023 el cartell ens informa que la festa celebra el seu 30è aniversari, i deixa constància que enguany la podrem celebrar sense cap limitació i gaudint de la festa de Foguerons amb tota la seva intensitat.
Programació Foguerons Sa Pobla 2023 |
Dimarts 17 de gener
19.00 Inauguració Exposició Cartells de Sa Pobla a Gràcia. Una mostra dels cartells, des de 1993, que estarà oberta del 17 de gener al 2 de febrer
Horari de dilluns a divendres de 16.30 h a 20.30 h. Entrada lliure.
Dimarts 17 de gener
20.00 h Nit de Sant Antoni. La vetllada literària de la Cultura Popular al CAT
Com a novetat, neix la trobada literària de cultura popular que repassarà les novetats editorials publicades entre la diada de Sant Antoni de 2022 i la del 2023. Entrada limitada segons aforament.
Dimarts 24 de gener
19.30 h Taller de simbomba amb Catalina Canyelles. Taller gratuït amb reserva prèvia.
Dijous 26 de gener
19.00 h Presentació dels 4 volums del Calendari Folklòric de Mallorca, de Rafel Ginard Bauçà, a càrrec de Pep Tosar, de Carme Castells de Mallorca Literària i Tolo Albertí de Saïm Edicions.
20.00 h Tast i Nit de Glosa. Oda a la sobrassada presentada per Mateu Xurí i glosada a càrrec dels glosadors i glosadores de Mallorca i de Catalunya com Mateu «Xurí», Maribel Servera, Catalina Canyelles i Cor de Carxofa.
Tindreu l’oportunitat conèixer el menjar de les Illes com la sobrassada, els botifarrons i el camallot amb un tast per emportar. Hi comptarem amb la llibreria de l’Espai Mallorca i l’exposició Sant Antoni, la Festa Major d’hivern, del Museu Etnològic. Entrada lliure.
Divendres 27 de gener
19.00 h Taller de glosa Deixau pas a aquestes dones amb Alícia Olivares
Una sessió per [re]cantar les gloses amb una visió feminista i inclusiva de la festa de Mallorca Literària. Taller gratuït amb reserva prèvia.
Dissabte 28 de gener
Places del Diamant, de la Virreina i carrers i places de Gràcia 11.00 h Muntatge dels foguerons Plaça del Gato Pérez (Fraternitat de Baix), Fraternitat de Dalt, Puigmartí, Plaça del Nord, Llibertat, Joan Blanques de Baix de Tot, Verdi, Tordera, Berga i Placeta Sant Miquel, Mozart.
Plaça de la Vila de Gràcia
19.00 h Mostra castellera a càrrec dels Castellers de la Vila de Gràcia.
19.30 h Plantada a plaça de les Colles de Cultura Popular.
Sonada dels Xeremiers de Mallorca i la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada.
Inici de la cercavila des de plaça de la Vila de Gràcia fins a la plaça de la Virreina 20.00 h Cercavila amb la participació de:
Els Xeremiers de Mallorca, La Sacairada, els Trabucaires de Gràcia, l’Àliga de Gràcia, El Lleó de Gràcia, els Geganters de Gràcia, els Gegants i gegantets de Sa Pobla, els Bastoners de Gràcia, els Bastoners de Barcelona, els Dimonis i Batucada d’Albopàs, la colla Malsons de La Vella, l’Atzeries de La Vella, els diables de La Vella de Gràcia, el Drac de Gràcia, el grup Kabum, els diables de la Diabòlica de Gràcia, els Escuats de la Malèfica del Coll, la Malèfica del Coll, Gaudiamus Drac del Coll i per finalitzar el lluïment dels Timbgrallers a pl. de la Virreina. Recorregut: Plaça de la vila, Penedès, Puigmartí, Torrijos i Plaça de la Virreina.
Trobareu tota la programació dels actes als carrers i places, al CAT i al Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia en aquesta web.