Cine Delicias, tardes de cine.

Emplaçament on es trobava el Cine Delicias. Fotografia: David Ramon.

En el número 03 del TOT en paper, obriem la revista amb dades que feie referència a sales de teatre i cinema que han anat obrint i tancant al llarg de la recent història de Gràcia. Avui hem decidit obrir aquesta nova secció, que servirà als més grans recordar negocis i noms que han format part de la vida comercial de Gràcia, i segurament als més joves de descobrir negocis que no han pogut veure oberts, però que sens dubte han marcat la fesomia dels carrers i han estat presents durant molts anys a les vides dels graciencs. Avui com dèiem, anem al cine, concretament a recuperar el Cine Delicias. Llums i acció!

Situat a la Travessera de Gràcia al número 222, entre el passeig de Sant Joan i el carrer Bailèn, s’ubicava el Cine Delicias. Inaugurat el 1925 i amb una capacitat per a 900 localitats, va ser un dels locals important de l’època. Segons explica l’historiador, Roberto Lahuerta en el seu llibre «Barcelona tuvo cines de barrio», la sala va començar a millorar les seves instal·lacions gràcies a la direcció de Francesc Benaiges, anys més tard agafaria el relleu al capdavant del negoci Ramón Riba Martorell, que també fundaria la mítica sala Scala Barcelona. Cap a finals de la dècada dels 40 torna a haver-hi un canvi en la direcció del local amb Luis Cabeza, i anys més tard Ramón Riba torna a fer-se càrrec del cine.

Canvis millores d’una nova etapa |

Un dels canvis més importants va arribar al 1962, quan l’actual propietari va signar un acord amb Pere Balañá per a la construcció d’un nou edifici amb un nou cinema que fou inaugurat un 8 de setembre de 1962. En aquesta nova seu el Delicias tenia 780 butaques de platea i 31 d’amfiteatre. Però quines són algunes de les pel·lícules que s’hi van projectar? Doncs podem esmentar Dos fresones en órbita i Armas contra la Ley, que van ser els dos films que van inaugurar la projecció del nou cine en la nova construcció. La seva programació es va basar en un programa de reestrena, això sí amb un confort en les seves instal·lacions similar a les sales d’estrena. La reducció del nombre d’espectadors a mitjans de la dècada dels 80 i les noves formes de consum d’oci i esbarjo el van portar a tancar les portes el 31 de desembre de 1987. La seva darrera projecció va ser el clàssic de Walt Disney El libro de la selva.

D’aquesta manera el Cine Delicias, pasava a formar part d’un de tants, que abaixava la persianada definitivament i d’aquesta manera es començà a constatar que la moda i el futur de les sales de projecció seria del més insert.