La Creueta del Coll un parc per gaudir dels dies d’estiu amb la família

El Parc de la Creueta del Coll, que tot i està ubicat en un espai amb força tranquil·litat i allunyat dels punts més cèntrics de Gràcia, per aquestes dates l’afluència de visitants augmenta gràcies a la seva oferta fresca i lúdica. És un petit oasi per als veïns, un lloc fantàstic per deixar-se perdre i gaudir de l’ombra dels seus frondosos arbres. Projectat per Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay, el parc va obrir les portes el 1987 a les més de dues hectàrees d’extensió que ocupaven anys enrere els terrenys de l’antiga fàbrica Pedres i Derivats (PYDSA), dedicada a l’extracció de pedra per a l’elaboració de ciment i que va tancar ports a finals de 1970. Llavors va ser el moment en què els veïns van proposar a l’administració la creació d’un gran parc. La demanda serà recollida i ara cada estiu els veïns poden gaudir d’un espai privilegiat. Els accessos al parc es poden fer pel passeig de la Mare de Déu del Coll o bé pel carrer de Castellterçol.

L’espai del parc |

El parc és un pulmó verd dins de Gràcia amb 1,60 hectàrees de verd per protegir-se de la calor i gaudir d’un espai únic dins de la gran ciutat. Situat a la part més alta de l´antiga pedrera, podrem gaudir d´un esplèndid mirador amb una fantàstica vista global de la ciutat de Barcelona. A més el parc és ideal per fer una escapada durant tota la jornada, sobretot en època d’estiu, ja que disposem d’una zona de pícnic per poder quedar-nos a dinar si així ho decidim, mentre els més menuts passen l’ rato a l’àrea de jocs infantils. Però no només ells podran gaudir de fer activitat sinó també els avis i els més grans, amb un espai pensat per a ells amb diverses activitats: la part esportiva es compensa amb diverses pistes de petanca, dues taules de ping-pong,una pista de bàsquet i un poliesportiu situat al carrer Castellterçol. Però segurament la part més coneguda del parc durant aquests dies d’estiu és la seva piscina artificial, que permet als més calorosos banyar-se, – o si més no remullar-se una mica-, des d’inicis de juliol fins a la segona quinzena de setembre. Pel que fa als preus, l’entrada general costa 2,35 € i a més hi ha descomptes per a famílies nombroses, jubilats, grups, etc.

Fotografia: David Ramon

Art a l’aire lliure |

A dins del parc si ens entretenem a passejar-hi i gaudir-ne no només podrem observar una gran varietat de vegetació sinó també diverses escultures que donen un encant significatiu al conjunt de l’espai. La primera que podem observar és obra de l’americana Ellsworth Kelly, és un monòlit titulat “Tètem” i que és al parc des de la seva inauguració el 1987. També podem gaudir de l’obra d’autors més propers com Eduardo Chillida, aquí l’artista va decidir apostar per un bloc de hormigó de 54 tons suspès a l’aire a la part posterior del Llac gràcies a quatre cables d’acer. Segons el seu autor és una representació del mite de Narcís. Pel que fa a les decoracions, la protagonista és Montserrat Altet, amb una obra titulada “Sol i lluna”: una decoració de ceràmica situada a l’antiga caseta de pedra del guarda de la pedrera, que s’utilitzava per instal·lar un pessebre anual quan la pedrera funcionava. I una de les escultures que també havia d’habitar el parc era “El cap de Barcelona” de Roy Lichtenstein.

La vegetació |

Pel que fa a la vegetació del parc, podem trobar dues varietats de palmeres: les datileres i les washingtonies, originàries aquestes darreres del sud de Califòrnia i del sud-oest d’Arizona. També hi trobarem plataners, xiprers, i el Cercis siliquastrum, més conegut com a arbre de l’amor per les flors rosades i que dóna un toc romàntic a l’espai on viu. També hi trobarem diverses espècies de flors i tot plegat amb una verda i fresca capa de gespa a molts dels punts del parc. Sens dubte un bon espai per passar aquests dies calorosos d’estiu, sigui amb la família, sol o acompanyat, tothom té el seu racó al Parc de la Creueta d’en Coll.

You may also like

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Actualitat