Adéu al darrer tren de la sèrie 3000 que circulava a la L3 del Metro de Barcelona

febrero 20, 2024

El passat divendres dia 16 de febrer de 2024 es va retirar la darrera unitat del model 3.000 del Metro de Barcelona que donava serveis als passatgers a la Línia 3 del Metro. El darrer viatge va iniciar-se des de les cotxeres de Sant Genís i va finalitzar el seu servei a l’estació de Trinitat Nova. Aquesta unitat va començar a prestar servei el 29 de setembre de 1986.

Una mica d’història |

La sèrie 3000 estava formada per 18 trens de 5 vagons cadascun (4 motors i 1 remolc) i estava pensada per a circular per la Línia 3. Va entrar en funcionament entre els anys 1986 i 1988 per substituir tota la flota de la sèrie 300 que circulava per aquesta línia. Entre els mesos d’agost i setembre de 1986 es van dur a terme proves amb el primer tren d’aquesta sèrie, que finalment va entrar en circulació oficialment el 29 de setembre a l’estació de Montbau, en aquell any, era una estació de final de línia de l’L3.

Fotografia: TMB

La darrera unitat dels 18 trens de la sèrie 3000 es va posar en circulació el 8 de febrer del 1988. Aquestes unitats van ser numerades del 3001 al 3072 per als cotxes motor i del 3301 al 3318 per als remolcs. Cal destacar que els primers 12 trens d’aquesta sèrie no disposaven de climatització, i per tant va haver de ser instal·lada amb posterioritat.

La incorporació d’aquests nous models de trens va significar, per una banda, una modernització de la flota també pel que fa al disseny, amb uns seients ideats per l’interiorista i dissenyador barceloní Miquel Milà. Aquests seients, precisament es poden veure actualment a l’exposició Miguel Milà- Diseñador Pre industrial, que se celebra a Madrid entre el 8 de febrer i el 17 de març de 2024 en el marc del certamen Madrid Design Festival.

Fotografia: TMB

Modernitat i seguretat |

Pel que fa a la seguretat dels nous combois la trobàvem en les portes, que passaven a ser lliscants, basculants, i amb maneta d’obertura per a l’usuari, un sistema innovador per als passatgers d’aquella època, hem de recordar que als trens més antics, no tenien maneta i el conductor del tren obria sempre totes les portes, ja que els usuaris no disposaven de botó d’obertura. També s’incorporava un sistema de megafonia que permetia una comunicació directa entre el passatge i el conductor.

A partir de l’any 2007 es van començar a reformar l’interiorisme dels vagons per assimilar-los a la nova sèrie 5000 que s’estava posant en servei aquella època i es va estrenar el passadís continu d’intercomunicació entre els vagons. Aquests trens reformats van circular per primer cop el 13 de juliol del 2007.