Paula del Estal Vázquez » A mesura que anava generant contingut m’ho passava bé»

agosto 14, 2024
Fotografia: Josep Maria Contel

Un any més la festa major ja gaudeix de nou cartell en una edició en què es van presentar 111 obres. Entre elles, la guanyadora va ser la presentada per la Paula del Estal Vázquez, amb qui conversem una estona per parlar sobre el procés de creació del cartell de la festa major d’aquest 2024.

Per què va decidir participar en el concurs de cartells?
Doncs mira, enguany m’he presentat a quatre concursos, perquè diguem, que el panorama de clients com a autònoma estava una mica fluix i parat aquesta temporada, així doncs vaig pensar que mentrestant podria dedicar-me a crear i presentar cartells; sempre és una oportunitat perquè són nous brífings, nous temes, molt variats, i vaig pensar que podia crear una obra interessant.

Esperava poder guanyar el concurs?
Doncs no, sobretot al principi, mentre ho estava creant a casa meva, sí que quan vaig començar a fer tota la plantilla vaig pensar: això podria guanyar, vaig pensar així sobretot quan vaig començar a treballar en els colors i les formes. Però encara que se’m passés la idea pel cap, d’aquí a guanyar-ho en aquell moment no ho creia. Una vegada acabat i presentat el cartell, quan em van contactar des de l’organització per informar-me que estava entre els deu primers finalistes, vaig dir… pot ser que guanyi, però realment no m’ho pensava.

Fotografia: Josep Maria Contel

Com es va inspirar per fer el cartell?
La proposta em va inspirar molt, en principi pel brífing que havien proposat, és a dir, la descripció dels elements que havia de tenir el cartell, com ara el barri, per al barri, els veïns, els personatges… haver de tenir en compte tots aquests elements em va agradar, i jo que soc del barri de Vallecas on també tenim molts col·lectius i associacions que fan barri, va haver-hi com un paral·lelisme i vaig pensar que m’agradava aquesta temàtica. La primera idea per començar a treballar en el cartell va ser la de crear petits veïnatges que fessin com una unió de ciutat, la meva ciutat de Gràcia, i després em vaig inspirar també en les plantilles de la Bauhaus, en aquesta mena de formes, volia fer una cosa senzilla. Quan vaig veure que era quadricromia vaig pensar que era important no complicar-se molt amb els colors ni amb les formes, perquè després de cara a imprimir i produir el cartell en diferents formats vaig pensar que seria més pràctic així, i alhora més senzill. Tot seguit ja vaig crear la plantilla inspirada en la Bauhaus i la seva sonoritat i després vaig anar introduint-hi els diferents elements, veïns, accessoris. El millor de tot és que durant el procés de creació, a mesura que anava generant contingut m’ho passava bé, va ser com fer un puzle, no sabia on arribaria ni quin seria el resultat final, no el visualitzava del tot al meu cap, simplement vaig anar creant.

Quant de temps va dedicar a la creació del cartell?
Va ser el meu passatemps d’un cap de setmana sencer, me’l vaig passar molt bé creant-lo.

Per què va triar aquests dos colors principals, el taronja i llimona?
Doncs sí, un és el taronja i l’altre verd, el color de l’alvocat. Són colors complementaris entre si. Vaig investigar una mica els colors dels cartells d’altres anys i vaig veure que eren colors que no havien abundat molt. Llavors vaig pensar que perquè tingués una altra lluentor, una altra dinàmica, escolliria aquests dos colors i després un clar i un fosc que fessin més contrast, el clar és un color crema i l’altre un marró fosc gairebé negre.

Pel que fa a la tipografia, recorda una mica als estils dels anys 70 i 80, però alhora es veu modern…
La vaig buscar una mica en el sentit que quan vaig veure que havia introduït diversos elements que feien referència a la música, la trompeta, la guitarra, veïns ballant, la gent escoltant… vaig pensar que havia d’escollir una lletra que fos dinàmica, aquesta idea em va agradar i vaig treballar-hi.

Quins són els referents?
Doncs com ja havia esmentat abans, d’una banda, la Bauhaus, i dins del disseny, les avantguardes, el cubisme, el dadaisme, el constructivisme rus…

Com veu actualment el panorama avui dia dels dissenyadors i dels il·lustradors i, d’altra banda, la implantació de la intel·ligència artificial?
D’una banda, sé que s’està generant molta polèmica per tot el tema relacionat amb la IA, ja que diuen que els dissenyadors i il·lustradors perdrem importància i, per tant, ofertes de treball, però jo crec que el que hauríem de fer és aliar-nos amb ella i utilitzar-la com una eina més. Jo, per exemple, no estic tampoc a favor d’usar-les, però tampoc estic a favor de deixar-les a part. Jo per a això soc més tradicional: dibuixo, i utilitzo programes com el Photoshop, el Illustrator, i no m’aclareixo encara massa amb elles, però veig que podria començar a utilitzar-les i perquè no seria un bon recurs a tenir en compte. El que sí no veig bé és que hi hagi gent que es presenti a concursos de disseny gràfic amb obres generades només amb IA i que guanyi els premis i al final tots els resultats d’aquestes obres són bastant similars. Aquest exemple d’artistes pot dir que ha desenvolupat el seu estil, ha trobat la seva manera d’expressió en el seu art a través de la IA, però en cap cas no ha estudiat arts, ni s’ha interessat pel món de l’art, ni té una carrera, diguem, gràfica en el sector, llavors això ja sí que em pot molestar una mica més, perquè hi ha gent que sí que tenim una carrera de belles arts, estudis en disseny, que ens interessa molt el tema i el vivim d’una altra manera, tot plegat és un procés.

Què significa la Festa Major de Gràcia?
És la meva pròxima meta.

David Ramon

David Ramon. Editor i director del TOT Gràcia Magazine.
Actualment també a Ona Mar Fm.

Número 20 Estiu 2024