La cavalcada és una desfilada de carrosses, de molta tradició al nostre país, que circula durant la tarda-nit del 5 de gener i en la qual els reis mags es passegen pels principals carrers d’una localitat, llançant caramels als nens i transportant els regals, que més tard aniran repartint per totes les cases del municipi. La primera cavalcada es remunta al segle XIX, concretament l’any 1912 a Granada, una cavalcada organitzada des de l’Associació Granada Històrica Cultural amb l’objectiu de recaptar joguines per a repartir-los més tard als nens més desfavorits.
Això contradiu a la localitat d’Alcoi, que s’atribueix la seva creació, i és cert que aquest poble alacantí va començar anys abans (en 1886), no obstant això, les d’Alcoi, es tractaven més aviat d’un acte teatral, on els reis donaven algunes voltes al temple per a acabar adorant al nen, però sense passar pels principals carrers de la ciutat, com sí que es va fer des del principi a la ciutat andalusa. Tot i això, la d’Alcoi ha estat declarada Patrimoni Cultural i és una de les més maques de veure, sense cap mena de dubte.
Actualment, les cavalcades són presents en tots els racons del nostre país, encara que hi ha moltes varietats depenent de la zona en la qual ens trobem. Així, segons a on estiguem ubicats, ses majestats, arriben en helicòpters, motos, vaixells, sobre camells o cavalls o asseguts sobre carruatges engalanats i acompanyats de tot un seguici de patges reals… però arribin com arribin, mai falten a la cita i són molt puntuals, any rere any, per a repartir felicitat i regals a tots aquells nens i nenes que s’han portat bé durant l’any.
Text: Eva Remolina