L’Observatori de les Discriminacions a Barcelona registra un augment de denúncies durant el 2023

septiembre 27, 2024

Segons el darrer informe elaborat per l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona en relació amb les dades de l’any 2023, s’ha registrat un augment en el nombre de denúncies, els motius principals de discriminació són racisme i xenofòbia, amb 230 incidències, discriminació per motius de salut, amb 217, i LGTBI-fòbia, amb 205.

Pel que fa a les discriminacions per motius de gènere, l’acció més recurrent va ser la distinció per ser dona; l’assetjament a joves en espais públics; el tracte injust per ser dones i immigrants en centres de salut i serveis socials, i el tracte estereotipat i els prejudicis en centres d’oci o en l’àmbit laboral. També es va restringir l’exercici de drets, específicament, en l’àmbit de la salut ginecològica: dret a la informació, a un servei públic de qualitat i, en especial, es van vulnerar els seus drets sexuals i reproductius.

Les dades dels diversos serveis

Per una banda, el servei PLURAL, va atendre l’any passat un total de 447 homes per haver exercit violència psicològica i física, principalment. La Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans va atendre 391 persones, 278 de les quals per motius d’explotació sexual i laboral. El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) va atendre, durant el 2023, un total de 1.055 dones afectades per violències masclistes, 286 de les quals van ser acollides i allotjades com a mesura de protecció. I amb relació al Servei d’Atenció Socioeducativa va dur a terme 385 atencions a les oficines, la majoria de les quals tenien experiències acumulades de maltractament i violència sexual i psicològica, i un 89,7% es trobaven en situació administrativa no regularitzada.

A qui es discrimina?

El 2023 s’hi van veure afectades, majoritàriament, 411 persones del gènere femení. La franja d’edat més impactada se situa entre 40 i 64 anys i el 80% de les persones discriminades estan en situació administrativa regularitzada. Pel que fa als motius el racisme i xenofòbia (230) continua sent el motiu de discriminació que té un registre d’incidències més elevat, seguit de salut (217) i LGTBI-fòbia (205).

Però també hi ha altres motius de discriminació en què a a vegades podem no som tan conscients, com els generats per motius de salut, així doncs el 2023, del total de 217 incidències de discriminació per motius de salut, 151 van ser per diagnòstic en la salut mental i 42 van estar relacionades amb la salut sexual i reproductiva. L’agent discriminador principal va ser l’Administració pública. També va haver-hi 101 incidències de discriminació per capacitisme van ser, principalment, per condicionants físics i intel·lectuals. L’agent discriminador principal va ser l’Administració pública.

Però els parlants segons la seva llengua també poden patir discriminacions, així ho constata la memòria de l’informe, durant el 2023, el 100% de les 125 incidències identificades per
l’OND i la Taula SAVD van estar vinculades a l’ús del català. Les entitats privades i les empreses van ser l’agent discriminador principal. Plataforma per la Llengua explica que els agents discriminadors a les entitats privades i les empreses van ser persones treballadores que van negar l’atenció oral a persones que volien continuar parlant en català, agents en oficines bancàries i treballadors de comerços i restaurants. Amb relació a l’Administració pública, va ser, sobretot, funcionariat de l’àmbit de la salut i cossos de seguretat d’àmbit local.

Número 20 Estiu 2024

Don't Miss

Aquest dimarts a l’Auditori Magis del Col·legi Kostka tindrà lloc el tradicional Concert de Santa Cecília

Aquest pròxim dimarts 19 de novembre de 2024 a les 18:30 h

Ca l’Alegre de Dalt

Santpere, Trilla, Arquer, Grassot i Alegre són alguns noms de propietats rurals