Avui iniciem una sèrie de reportatges que ens duran a conèixer una mica millor les diverses places de Gràcia. Així doncs, comencem recorregut a la Plaça del Nord.
La Plaça del Nord hi trobareu tranquil·litat, gràcies als seus 2.548 m² que ens ofereixen ombra, espai d’esbarjo per als més menuts i també l’oportunitat de fer un vermut el diumenge al matí. Situada al barri de Gràcia de Barcelona, va ser creada l’any 1860 com a part del procés d’urbanització de la zona, per encàrrec de Ramon Martí Balfus i Pau Vilaregut després de l’adquisició dels terrenys, que va significar el punt de partida per a la seva urbanització.
Els orígens
L’arquitecte Antoni Rovira i Trias va ser l’encarregat de la seva urbanització, igual que al pla de l’entorn de la plaça Rovira. El seu disseny va tenir en compte la funcionalitat, l’estètica i la integració amb l’entorn. I les obres van incloure la pavimentació, la plantació d’arbres, la instal·lació de bancs i altres elements urbans. També es va construir la font central, que és un dels elements més característics de la plaça.
El nom de la plaça s’ha mantingut intacta al llarg dels anys, excepte durant la Segona República Espanyola, quan es va anomenar Plaça de Joan Fuster en honor al militant d’Estat Català mort als primers dies de la Guerra Civil. La denominació «del Nord» fa referència a la seva situació geogràfica respecte al centre de la Vila i en contraposició a la Plaça d’Orient.
Activitats i espais
La plaça està delimitada verticalment pels carrers de Verntallat i de l’Alzina, i talla pel mig el carrer de Martí. Compta amb 14 edificis numerats, destacant l’escola La Salle Gràcia al número 14 i la seu dels Lluïsos de Gràcia al número 7. Aquest últim edifici és de dues plantes i la façana principal es divideix en tres blocs clarament diferenciats, un espai que és punt de trobada de la societat gracienca, tant l’àmbit esportiu com cultural.
Durant la Festa Major de Gràcia que se celebra del 15 al 21 d’agost de cada any, la plaça del Nord també es vesteix de colors i transforma el seu espai, en diversos guarnits, a més de programar diverses activitats i concerts.
Així doncs, la Plaça del Nord és un espai amb una rica història i una ubicació estratègica al cor del barri de Gràcia. En resum, la urbanització de la Plaça del Nord va ser un procés meticulós que va donar lloc a un espai emblemàtic al cor de Gràcia del qual avui dia tothom en pot gaudir.