La immobiliària La Casa de las Casas posa en marxa la campanya #CasaNoCaja

La immobiliària ètica i gracienca La Casa de las Casas posa en marxa la campanya #CasaNoCaja per trobar propietaris de pisos, que vulguin llogar-los a preus assequibles i no vulguin especular amb les seves propietats.

Amb l’arribada de l’època del fred i, per tant, la necessitat d’encendre la calefacció, de la llar és quan es decideix dur a terme aquesta campanya. La realitat ens indica que són moltes persones no poden afrontar les despeses de mantenir el seu habitatge amb una temperatura adequada, entre els 21° i 23 °C de climatització. Aquest és només un dels indicadors AROPE (At Risk Of Poverty and/*or Exclusion) que mesuren el risc de pobresa i exclusió social en la qual es van trobar un 25,9% de la població de Catalunya, una mica més d’una de cada quatre persones, l’any 2021 (INDESCAT, 2021). I amb el mercat immobiliari actual i els preus de lloguer ascendents, aquest percentatge creixerà en els pròxims mesos.

Oferta mínima d’habitatge a un preu màxim històric |

L’accés a un habitatge digne és un dret constitucional, però sobretot a grans ciutats com Barcelona, aquest dret es converteix en un desig inassolible per a molts dels seus habitants. No és una novetat que Barcelona és la ciutat amb el preu de lloguer més elevat d’Espanya (Financer.com, novembre 2022), i per tant cal ser conscients de l’impacte negatiu que té el preu elevat de l’habitatge.

D’una banda, l’oferta de pisos de lloguer a Barcelona està sota mínims històrics, atès que molts particulars van decidir vendre les seves propietats, anteriorment arrendades. Segons dades d’Idealista, l’oferta d’habitatge per a llogar es va reduir un 25% durant el tercer trimestre de 2022. D’altra banda, la demanda de pisos de lloguer està pujant, pel fet que moltes persones que volien comprar-se un habitatge en els últims mesos ja no poden permetre’s una hipoteca per la pujada dels tipus d’interès. El resultat són uns preus de lloguer disparats.

El preu del lloguer a Barcelona es dispara |

A finals de l’any 2022, el preu mitjà d’arrendament a Barcelona es va situar en 1.066,68 euros mensuals, un 14,41% més que l’any passat, aconseguint un trist rècord històric. L’habitatge és una necessitat bàsica, però amb una renda mitjana neta anual per persona de 14.159 euros (1.179,91€/mes) , un lloguer tan elevat deixa a moltes persones sense recursos per a viure una vida digna, i com sempre, afecta encara més a la població vulnerable: joves, gent gran i, especialment, famílies monoparentals, que inverteixen un 58,4% (al setembre 2021, un 36,1%) dels seus ingressos a pagar un pis, gairebé dues vegades damunt del percentatge fixat per Nacions Unides com a paràmetre per a mesurar el sobre esforç econòmic.

Hi ha falta de vivendes disponibles? |

A Catalunya hi ha actualment 34.856 pisos buits* o ocupats sense títol habilitant en propietat de grans forquilles *. La majoria dels 35.000 pisos són propietat de societats empresarials que estan en mans d’un grup reduït de companyies, principalment bancs i fons d’inversió. A Barcelona ciutat, 3.401 grans propietaris diferents es reparteixen 72.652 pisos. De tots aquests, el 65% està en mans d’empreses. La major part dels immobles buits de Catalunya es troba en el Barceloní (4.311) amb les top tres ciutats: Barcelona (1.956), l’Hospitalet de Llobregat (915) i Badalona (833).

Sigui com sigui el mercat immobiliari, l’última decisió sobre el preu del lloguer la té la persona, propietària. Aquesta decisió no hauria de ser únicament econòmica, ja que el poder individual, en aquest cas del propietari, té conseqüències en la vida d’uns altres i la societat en general: gentrificació, disminució o increment del nombre de persones en el llindar de pobresa, risc d’exclusió social, influència en la taxa d’esforç econòmic, etc.

La solució al problema |

El lloguer és un negoci, però no hauríem d’oblidar que en realitat és un negoci sobre vides i futurs de les persones i, per tant, de la societat en general. Així doncs, La Casa de las Casas, la primera immobiliària ètica i social de Barcelona, decideix posar en marca la campanya #CasaNoCaja, i fa una crida a les persones propietàries que no vulguin ser part de l’especulació i gentrificació, sinó al contrari, vulguin posar els seus pisos per a llogar a un preu just, tant per a l’arrendador com per a l’inquilí, i així permetre que altres persones tinguin un futur digne. L’agència, coneguda pel seu tracte familiar i personal, ofereix la seva assessoria i coneixements per a facilitar tot el procés i crear el vincle entre totes les parts involucrades, per a tornar a posar les persones i la comunitat en l’enfocament d’aquest ofici.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat