Aquest dijous al Bar del C.A.T. es va presentar la XXIX edició del LEM 2024, amb la intenció d’aportar un any més un marc per tal que públic i músics tinguin un encontre on poder experimentar i explorar les sonoritats més experimentals de l’art musical.
Enguany el LEM se celebrarà del 4 al 26 d’octubre de 2024 amb un total de 29 concerts i onze espais repartits per Gràcia i Barcelona ciutat. A l’acte de presentació es va fer èmfasi en el seu caràcter eclèctic i arriscat, que va de l’ambient i el punk a la lliure improvisació i el «live coding» en una trentena de propostes que mostren la transversalitat de la innovació en la música i l’art sonor. A la presentació hi han assistit la directora d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’Institut de Cultura de Barcelona, Eva Sòria; el director de l’àrea de Música de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Xavier Cester; i el conseller de Cultura del districte de Gràcia, Àlex Monllaó.
El director artístic del LEM, Aleix Salvans, ha subratllat que el LEM és un cicle «de descoberta» i que citant Víctor Nubla (1956-2020), fundador de GTS, s’hi programa «música normal» perquè «el que no és normal és que tothom escolti la mateixa música». Un lema que regeix un cartell amb propostes molt diverses, a preus «a l’abast de tothom» i amb alguns actes gratuïts, mirant d’arribar a tanta gent com es pugui. Un altre element important del LEM és com s’estén en el temps i l’espai, amb accions quatre i cinc dies a la setmana a bars, centres cívics, museus, sales de concerts, esglésies… de cinc barris de Barcelona i sense solapaments.
La programació
El LEM 2024 tindrà també una sèrie especial d’Encontres en l’Espai-Temps, l‘Àgape, una nova edició del Teranyines, un taller i una taula rodona i la presentació del primer àlbum del Col·lectiu Free’t que formen part dels dispositius en què Gràcia Territori Sonor treballa al llarg de l’any. Pel que fa als artistes, n’hi ha de consolidats i d’emergents i tant locals com d’una dotzena de països: els veterans Superelvis, que tornen després de 25 anys d’inactivitat; l’anglesa NikNak amb un nou àlbum conceptual afrofuturista; la terrassenca Judit K. amb un homenatge cyberpunk a la poeta Safo; els granollerins Tiger Menja Zebra presentant el seu quart disc… són alguns noms d’una llista de propostes amb punk, post-metal, noise, ambient, poesia, free jazz…
Col·laboracions
Com va explicar Maria Vadell (GTS), la improvisació té una importància destacada al LEM 2024. La col·laboració amb Nocturna Discordia, un dels cicles més coneguts de Barcelona, inclourà al LEM cinc dels concerts que celebra cada dijous a Gràcia i que protagonitzen noms destacats de l’escena. A més, juntament amb el sociòleg hongarès Ádám Havas i el Museu de la Música de Barcelona, s’ha organitzat una taula rodona sobre les músiques improvisades a Europa, acompanyada de sessions on participaran una dotzena d’artistes. A tot plegat s’hi suma la presentació de l’àlbum «Sotabosc» del Col·lectiu Free’t, fet amb la tècnica d’improvisació dirigida del soundpainting i que entra en el cicle ‘GTS Presenta’, que s’estén durant tot l’any. Finalment la presentació de l’acte del LEM 2024 es va tancar una petita sessió de Yexza Lara interpretant un tema d’Inhumankind, una de les bandes del cicle.