La 29a edició de la mostra serà present del 4 al 26 d’octubre d’aquest 2024 amb una treneta d’activitats apostant per la diversitat d’estils musicals com el jazz, fins a l’electrònica.
Així doncs el LEM, l’encontre internacional de música experimenta d’enguany arriba a la 29a edició aquest proper mes d’octubre, duent gairebé trenta concerts a una desena d’espais de la ciutat. El programació dels concerts s’iniciarà el divendres 4 i acabarà el dissabte 26 d’octubre. Com sempre la la finalitat del fetsival és la de poder mostrar de manera transversal la innovació i l’exploració en la música i l’art sonor. Així, els artistes del LEM 2024 van de l’electrònica més atmosfèrica al hardcore punk, passant pel free-jazz, la música concreta o el sorollisme, sempre amb l’element comú de fugir de les certeses formals i buscar nous horitzons creatius. Pel que fa als espais, el LEM visitarà bars, centres cívics, museus, sales de concerts i esglésies de cinc barris de Barcelona.
Noms de cartell; conegust i artistes per descobrir
Com és habitual, el LEM combinarà artistes consolidats i emergents d’una dotzena de països. Així, els llegendaris Superelvis hi presentaran el seu primer àlbum en 25 anys, els veterans Pelayo Arrizabalaga i Eli Gras hi duran el seu segon disc plegats, els granollerins Tiger Menja Zebra hi presentaran el seu quart treball i Slight Deform hi mostraran el seu darrer projecte, però també s’hi podrà veure la terrassenca Judit K., l’anglesa NikNak, la portuguesa Dullmea i l’argentina Micaela Trombini, artistes d’electrònica experimental amb molt de futur. Però a banda d’aquestes propostes musicals en l’edició d’enguany també podrem descobrir el hardcore punk dels Tano!, el metall extrem acústic d’Inhumankind, el post-rock dels mallorquins F/E/A, el treball cojnjunt dels sards Giacomo Salis i Stefano Manconi o la col·laboració del duet catalanoislandès Fe Baido, els residents d’enguany, amb l’ondista japonesa Tomomi Kubo. La simbiosi de poesia i música també hi serà present, amb una sessió amb Leuclus –Gerard Díaz, Riccardo Massari i Violeta Albareda– i els eivissencs Ses Honorables Virtuts Il·lògiques, és a dir, la poeta Jèssica Ferrer i el músic i clown Diego Martínez. Una varietat d’estils músicals tot ells amb un comú denominador, l’experimentació.
Músiques improvisades
A més enguany les músiques improvisades entren al LEM gràcies a la col·laboració amb el cicle Nocturna Discordia, un dels més destacats de la ciutat, que permetrà als abonats del LEM gaudir de cinc dels seus concerts: els de Don Malfon; Leonor Falcón i Bárbara Togander; Juanma Trujillo i Jordi Pallarès; Clara Lai, Mariona Gòdia i Clara Torner i la Discordian Community Ensemble.
Finalment al LEM un any més, també s’hi presentaran els projectes dels laboratoris de recerca artística de Gràcia Territori Sonor, l’entitat organitzadora del LEM. A l’Àgape, per celebrar el centenari del moviment surrealista, Raquel Santanera, Hara Kraan, Andrea Martínez i Pere Pina prepararan una experiència gastro-poètico-musical única. A la quarta edició del projecte Teranyines, que uneix artistes dones de disciplines diferents, les actrius Blanca Garcia Lladó i Blanca Picó i les músiques Mireia Tejero i Edurne Arizu presentaran una nova peça. Finalment, la valenciana Polifeme també mostrarà, en un taller i una actuació, el resultat de la seva investigació sobre el Mètode de Composició Objectiva, desenvolupat per Víctor Nubla (1956-2020), fundador del LEM. Un altre artista, Javi Álvarez, farà una sessió partir de l’arxiu de cassets que va deixar Víctor Nubla.