El Festival Tradicionàrius se suma ales Festes de Santa Eulàlia amb la música folk de RIU i la rumba catalana

El CAT Tradicionàrius, com a centre de referència de la música folk i tradicional del sud d’Europa, treballa en xarxa amb d’altres institucions i entitats, col·laborant i donant suport a projectes de nova creació. Durant la 36a edició del Festival Tradicionàrius, col·laborarà amb l’Ajuntament de Barcelona programant a l’escenari de la Plaça Sant Jaume durant les Festes de Santa Eulàlia. A més, programarà tres projectes als quals ha donat suport i són fruit d’un treball de recerca, innovació i creació d’artistes catalans.

Una de les col·laboracions més importants d’aquesta edició és amb l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona portant el Tradicionàrius a les Festes de Santa Eulàlia. Fa uns anys que el el festival busca ampliar els horitzons de la música folk i tradicional apropant-la a un públic més ampli. És per això, que trasllada la seva activitat de la seu del CAT fins a la Plaça Sant Jaume i proposa dos concerts. El primer concert serà RIU (21.00 h), una formació amb més de 10 anys de trajectòria i un directe enèrgic, sensible i potent, que repassa el seu repertori amb peces com el ball de l’Àliga de la Patum, el Ball de Bastons de l’Arboç i Lo Tio Pep, sense deixar de banda altres melodies ben sonades que no us decebran. Tot seguit sentirem la rumba catalana de Todos los gatos son pardos (23.00 h), un homenatge al Gato Pérez. El grup s’acompanya de diversos músics que repassen les cançons més emblemàtiques d’aquest músic que va renovar la rumba catalana i va deixar un llegat farcit de respecte, sabor i gràcia. 

A més per aquesta edició, es presenten tres projectes en els quals el CAT Tradicionàrius ha col·laborat i coproduït. El primer, La Balada d’en Solé Sugranyes (24.02.23 – 20.30 h), una és una òpera de butxaca de polifonies tradicionals a la manera de les antigues balades, amb lletra i música de Jaume Aiats. La proposta ressegueix els tres darrers anys de la vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes fins a la seva mort l’any 1976. L’espectacle és una coproducció entre Fira Mediterrània de Manresa, l’Atlàntida. Centre d’Arts Escèniques d’Osona i el CAT Tradicionàrius.

El segon projecte és Re·Romanç (05.03.23), que parteix de l’obra etnomusicològica i de recerca del músic Felip Pedrell. Un espectacle interdisciplinari que s’articula en tres eixos d’igual rellevància escènica: música, poesia i arts visuals fets en directe. El projecte té la voluntat de portar algunes de les peces recollides per Pedrell a l’actualitat. Aquesta producció ha comptat amb el suport de: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Fira Mediterrània de Manresa i CAT Tradicionàrius.

I finalment el tercer projecte, que també es presentarà en el marc del Festival Tradicionàrius, és La Filadora (09.03.23), una producció entre l’Ajuntament de Barcelona i el CAT per la Biennal del Pensament 2022. La Sònia Arias, la Roser Serrano i l’Alba Tomàs són el col·lectiu La Filadora i presenten Primfila i se’n va un concert xerrada en el qual, prenent la perspectiva de gènere com a eix central, ens apropen a les diferents cançons que formen part del teixit de la música tradicional catalana. Com ens han arribat i en quins entorns i qui els cantava? Quins espais ocupaven i ocupen les dones i quins els homes? Què en sabem de cadascun? A partir de l’anàlisi líric i algunes reinterpretacions es proposa reflexionar al voltant de les històries que s’hi expliquen, les realitats i com ens han arribat.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat