Sant Medir: la primera gran celebració de l’any

El calendari de festivitats a Gràcia és prou extens, i fins i tot podríem afirmar que tenim una festa a celebrar cada mes de l’any. La Revolta de les Quintes, la Festa Major, La Castanyada, les Carteres Reials, però el primer gran esdeveniment festiu de l’any és sens dubte la celebració de Sant Medir.

Així doncs, com marca la tradició cada 3 de març les diferents colles de Sant Medir de Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i la Bordeta inicien una jornada festiva, a primera hora del matí amb una cercavila festiva, al migdia serà hora de visitar l’Ermita de Sant Medir, al bell mig de Collserola, i finalment a la tarda les diferents colles desfilen novament pel carrer Gran de Gràcia
repartint tones i tones de caramels.

La Festa |

Com cada any el dia 3 de març a Gràcia és sinònim de dolços, de colors i sobretot d’alegria, és a dir és el dia de celebrar Sant Medir. Una festa d’entre les festes, segurament la més singular, el seu únic objectiu” és donar felicitat” a canvi de res. Per aquest motiu cada 3 de març els graciencs omplen els carrers a mig matí amb la canalla, i al capvespre altra vegada per gaudir de la passada que fan les diferents Colles.

Els orígens |

La història gracienca de Sant Medir comença l’any 1828 quan Josep Vidal i Granés obre un Forn a Gran de Gràcia al número 111, ell serà el fundador de la primera colla de Sant Medir. El forner que no gaudia de molt bona salut i, essent tant devot de Sant Medir com era, li va prometre que si el curava, cada 3 de març (festivitat del Sant) aniria a la seva Ermita a la Serra de Collserola i ho faria tocant un sac de gemecs damunt d’un cavall alhora que anunciava pel barri la seva promesa. Així doncs, l’any 1830, quan ja es trobava millor va decidir iniciar el rumiatge cap a l’ermita i cada any s’hi afegia més gent, familiars veïns, formant les primeres colles de Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i Sants. 

L’any 1853, s’informava els ciutadans a través de les pàgines del “Diario de Barcelona” de la celebració de la gran Festa de Sant Medir. Josep Vidal i Granés va morir l’any 1856 a causa de la seva malaltia, però les colles van continuar sortint cada 3 de març fins als nostres dies, encara recordant la seva figura.

Dissabte 2 de març de 2024

Sant Medir a Gràcia: 

Al matí les Colles de Sant Medir participen d’una cercavila per carrers i places de Gràcia. A partir de les 10.00 hores totes les colles passaràn per la Plaça de la Vila de Gràcia, just davant de la seu del Disctricte.

A les 19.00 hores les colles es concentraràn al carrer de Sant Salvador i Escorial.

A les 19.30 hores inici de la cercavila pels carrers: Sant Salvador, Nil Fabra, Gran de Gràcia, i Pla de Salmerón.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat