Localitzada una fotografia del Sant Roc del 1945

Fa uns mesos es va presentar en un acte la restauració de la imatge de Sant Roc, des del TOT us ho explicàvem en aquesta notícia. Cal recordar que la imatge de Sant Roc data de l’any 1865. Durant aquests 158 anys els mateixos veïns i veïnes del carrer s’han fet càrrec de la cura i manteniment de la figura i la fornícula, i actualment la comissió de festes del carrer de la Llibertat n’és la responsable.

Ara bé, hi ha novetats, ja que ha estat localitzada una fotografia del Sant Roc del carrer de la Llibertat de la Vila de Gràcia que fa tirar enrere almenys fins a 1945 la datació de l’actual imatge. La fotografia ha estat localitzada per Guillem Roma, autor del llibre ‘Sant Roc a La Vila de Gràcia’, a l’arxiu parroquial de Santa Maria de Gràcia.

Se sap amb certesa que la fotografia és de com a mínim 1945 perquè és exactament la mateixa que apareix en un article de Josep Maria Madurell, publicat al Butlletí Parroquial d’agost de 1945. Comparant la foto de l’actual imatge, la de l’article de 1945 i la de la mateixa fotografia localitzada es veu que són la mateixa. D’aquesta manera, la proposta de datació de la dècada dels anys 50 que va aflorar a partir de la restauració encarregada per la Comissió de Festes del carrer de la Llibertat es veu lleugerament modificada. La fotografia, signada en l’article per ‘Matarranz’, es creu que és del fotògraf Juan Matarranz o d’un dels seus dos fills: Antonio o Guillermo. A l’arxiu de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya existeixen més de 700 fotografies de Juan Matarranz datades entre 1910 i 1947. Dita fotografia no hi és present.

Roma parlarà de la troballa i de moltes altres informacions sobre sant Roc a Gràcia a l’acte de presentació del llibre «Sant Roc a la Vila de Gràcia» que es farà a l’Espai Tasta Gràcia (Jardins de Manuel Torrente) el dia 18 d’agost. Acte programat per la Fundació de la Festa Major de Gràcia dins del marc de la Festa Major de Gràcia.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat