Igualtat crea un servei «de primers auxilis psicològics» per a víctimes de violència sexual actiu les 24 hores del dia

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha presentat aquest dimecres 16 de novembre un nou model per abordar les violències sexuals. Entre les principals novetats, ha anunciat la creació d’un nou Servei d’Intervenció en Crisi (SIC), que oferirà «uns primers auxilis psicològics» les 24 hores del dia, arreu de Catalunya. S’activarà a través de la línia 900 900 120 i tindrà una persona coordinadora per cada vegueria.

Així, una psicòloga es desplaçarà al lloc on sigui més adient fer la intervenció, per tal d’ajudar a la dona a prendre les seves pròpies decisions sobre els propers passos a seguir. «Volem posar al centre els drets i necessitats de les dones per assegurar que els serveis s’adapten a les seves situacions», ha apuntat la consellera Tània Verge.

El servei es posarà en funcionament el tercer trimestre del 2023 i forma part d’una norantena d’accions diferents, centrades en la prevenció i la reparació, que compten amb un pressupost de 40 milions d’euros fins al 2025. En aquest sentit, la titular del Departament ha remarcat que el nou model suposa un canvi «radical» respecte a com fins ara s’havia fet front a les violències sexuals.

«El que necessitàvem no era fer retocs o millores parcials; el que necessitàvem era un model de país», ha destacat Verge, que ha posat l’accent en el fet que les violències sexuals, com la resta de manifestacions de les violències masclistes, són una violació dels drets humans de les dones, i que massa sovint encara s’oculten. «Ja n’hi ha prou d’aquesta forma de violència masclista tan prevalent, tan invisibilitzada i tan naturalitzada», ha reivindicat Verge.»Les dones no hem de deixar de fer coses, el que ha de canviar és la societat», ha afegit.

La conselleria ha recordat que, malgrat que més del 60% de les agressions més greus són perpetrades per un home que la dona coneix o hi manté alguna relació, encara predomina un imaginari social estereotipat en què les violències sexuals s’associen a agressions sexuals al carrer, de nit, per part d’un desconegut amb perfil psicopàtic.

Un fet que dificulta la detecció, l’escolta i l’atenció de la gran majoria de violències sexuals. Per tot plegat, a partir de dos eixos principals – prevenció i reparació – el Departament aposta per blindar també els serveis ja existents, com per exemple el telèfon 900 900 120, que existeix des de l’any passat, i que ara comptarà amb un servei més ampli, amb més funcions i més especialització. Per exemple, es farà atenció directa, i segons la situació de violència viscuda i les necessitats de la dona, se li proporcionarà també un primer assessorament jurídic.

Es farà més seguiment dels casos, i s’activarà una resposta directa a les situacions de crisi. De fet, una de les particularitats del nou servei del SIC, és que s’atendran casos de violència sexual recents, o no, ja que també es donarà resposta en aquells casos en què ha passat un temps. «Les dones no sempre busquem acompanyament en el moment dels fets», ha recordat Verge, «per això s’han de poder atendre, sigui quan sigui, i les 24 hores».

D’altra banda, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, també ha anunciat que s’obriran un mínim de cinc Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) i es reforçaran els ja existents amb més psicòlogues que acompanyin les dones en la seva recuperació. D’altra banda, s’oferirà una formació especialitzada en una sèrie d’eines de tractament de les violències sexuals, i es farà una revisió i millora dels circuits existents.

Text: Social.cat  / AMIC 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat