El carrer Llibertat homenatja la cultura Rapa Nui apostant per la sostenibilitat i la inclusió

La Comissió de Festes del carrer Llibertat dedica el seu guarnit de le’dició de la Festa Major 2023 a la cultura Rapa Nui, com a homenatge a tots els pobles originaris i a la seva lluita per preservar i mantenir la seva cultura i les seves tradicions. La Comissió vol parlar del poble Rapa Nui des d’una perspectiva no eurocentrista, tenint en compte les pràctiques esclavistes que va patir aquesta comunitat i que gairebé provoquen la seva extinció, i focalitzar-se en allò que els distingeix com a poble, el respecte i la defensa dels seus trets identitaris. Així doncs, a partir del 15 d’agost el visitar pondrà passejar entre Moais, palmeres, cabanes, fauna i flora, per acabar veient com el canvi climàtic i l’acció humana van provocar la decadència de l’Illa de Pasqua. 

Una festa més sostenible |

Pel carrer Llibertat, la festa no és festa si no és sostenible i per a tothom. A nivell de sostenibilitat, ja al 2003 van ser pioners en el reciclatge, sent mereixedors del Premi Vila de Gràcia en la menció de medi ambient. La Comissió ha rebut en dues ocasions més el Premi a la Reutilització en el concurs de carrers guarnits de la Festa Major de Gràcia. Enguany han basat el seu guarnit en materials reutilitzats, reduint a zero la compra de fusta i porexpan. A més, els últims anys han aconseguit desmuntar el guarnit
fent una gestió acurada dels residus que ha permès el reciclatge o reutilització de la totalitat dels elements. Des de la Comissió es reforcen comportaments que van lligats no només a la reutilització de materials, sinó també a la conscienciació en termes de prevenció de residus, ecodisseny i foment del reciclatge.

Una nova edició inclusiva |

A nivell d’inclusió, el carrer Llibertat repetirà totes les accions que va dur a terme l’any passat, i n’inclourà de noves per fer la seva festa encara més adequada per a tothom. En l’edició passada van guanyar el Premi a la Inclusió, en incorporar mesures com visites guiades a diferents col·lectius amb diversitat funcional, una barra adaptada i lloc preferent a les activitats per a persones amb mobilitat reduïda, un panell de textures per  a poder percebre els elements del guarnit a través del tacte i explicacions del guarnit en Braille i amb pictogrames. Enguany, a més, el carrer ha incorporat al seu programa hores tranquil·les (del 16 al 21 d’agost de 9h a 11h), franges on no hi haurà ni música ni activitat al carrer per a afavorir la presència de persones amb autisme o hipersensibilitat sensorial. El diumenge 20 d’agost el concert d’Amanda Alvaro serà interpretat en Llengua de Signes Catalana, i s’ha afegit un codi wheris al programa que transforma el text en audio per a persones amb dificultats de visió. S’ha millorat la presentació d’explicacions del guarnit en diferents suports, fent-los més grans i incorporant-los com a part del guarnit, i s’han afegit suports visuals al llistat de preus de la barra.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat