El carrer Llibertat del barri de Gràcia no hauria pogut tenir un millor inici de Festa Major. El dia 15 d’agost, minuts abans de la traca d’inici de les festes, rebien una gran notícia: el Museu Rapa Nui de Xile havia publicat la notícia del seu guarnit, dedicat enguany a l’Illa de Pasqua i la cultura Rapa Nui, a la seva pàgina web i les seves xarxes socials. Es tracta de l’entitat més important en la preservació i difusió d’aquesta cultura.
Traspassant fronteres |
La Comissió de Festes del carrer Llibertat ha dedicat el seu guarnit d’enguany a la cultura Rapa Nui, com a homenatge a tots els pobles originaris i a la seva lluita per preservar i mantenir la seva cultura i les seves tradicions. La Comissió vol parlar del poble Rapa Nui des d’una perspectiva no eurocentrista, tenint en compte les pràctiques esclavistes que va patir aquesta comunitat i que gairebé provoquen la seva extinció, i focalitzar-se en allò que els distingeix com a poble, el respecte i la defensa dels seus trets identitaris. Així doncs, a partir del 15 d’agost podem passejar entre Moais, palmeres, cabanes, fauna i flora, per acabar veient com el canvi climàtic i l’acció humana van provocar la decadència de l’Illa de Pasqua. Al final, una lluna gegant com a missatge d’esperança a l’horitzó. El carrer Llibertat ha volgut també apostar fort per la sostenibilitat i la inclusió en aquesta edició de la Festa Major. Així, han basat el seu guarnit en materials reutilitzats, reduint a zero la compra de fusta i porexpan. A més, els últims anys han aconseguit desmuntar el guarnit fent una gestió acurada dels residus que ha permès el reciclatge o reutilització de la totalitat dels elements.
Tot plegat ha traspassat fronteres i el Museu Rapa Nui de Xile publica la notícia del guarnit on es fa ressò la de mirada de la cultura Rapa Nui. Podeu veure la notícia en aquest enllaç.
Una festa inclusiva |
Pel que fa a la inclusió, el carrer Llibertat repetirà totes les accions que va dur a terme l’any passat, i n’inclourà de noves per fer la seva festa encara més adequada per a tothom. En l’edició passada van incorporar una barra adaptada i lloc preferent a les activitats per a persones amb mobilitat reduïda, un panell de textures per a poder percebre els elements del guarnit a través del tacte i explicacions del guarnit en Braille i amb pictogrames. Enguany, a més, el carrer ha incorporat al seu programa hores tranquil·les (del 16 al 21 d’agost de 9h a 11h), franges on no hi haurà ni música ni activitat al carrer per a afavorir la presència de persones amb autisme o hipersensibilitat sensorial. El diumenge 20 d’agost el concert d’Amanda Alvaro serà interpretat en Llengua de Signes Catalana, i s’ha afegit un codi wheris al programa que transforma el text en àudio per a persones amb dificultats de visió.