Tenir cotxe a Barcelona

Era l’any 1990 o 1991. Feia pocs anys treballava a TV3. Jo arribava a la tele amb el meu Peugeot 205. Vivia al barri de St. Antoni. Baixava del cotxe amb el radiocasset (reproductor de música pels més joves) sota el braç. Tenia el carnet des del 1985. Eren els caps de setmana i l’Ignasi Farinyes, realitzador de la casa, arribava amb taxi. Era el torn de divendres, dissabte i diumenge.

Jo li deia: com és que vens amb taxi de Barcelona, és molt car. I em deia: no és pas car, és molt més car tenir cotxe. Somreia i després vaig tenir més cotxes…

Ja tenia raó l’Ignasi! Llavors no era tan evident, però ara estic exageradament a favor de les seves raons. Només tindré en compte la butxaca i la comoditat.

Si vius a Barcelona, una persona que ara es compra un cotxe necessita una plaça de garatge. Pel que conec del mercat «només» entre 125 i 275 euros al mes de lloguer i, consulto ara un portal immobiliari, em diu places entre 10 i 18 mil euros. Amb places grans en barris d’alt standing entre 40 i 70 mil euros!

Cal posar-hi un cotxe, cal posar-hi benzina, cal posar-hi assegurança, cal posar-hi impostos, cal posar-hi manteniment. Literalment una fortuna.

Si no vols anar amb bus, si no vols anar en metro, si no vols anar caminant, si no vols anar en bici, si no vols anar en patinet, agafa un taxi. 24 hores de transport públic de porta a porta, amb carril bus i taxi a molts carrers i sense cost de plaça de pàrquing, de cotxe, de benzina, d’assegurança, impostos, manteniment, etc. Si fas números i has de fer el pas, mai optaràs pel cotxe. Això si, si necessites un cotxe per alguns caps de setmana, l’hauràs de llogar. Per algunes persones, la molèstia més gran.

Si vius en una ciutat gran, de l’àrea metropolitana de Barcelona, València, Palma, Lleida, Girona, Tarragona, Reus, etc. si t’ho proposes, pots prescindir del cotxe. De la llista de ciutats, feta amb màniga ampla, hi hauria matisos. Dins l’àrea metropolitana de Barcelona, alguns municipis no tenen les clares facilitats de Barcelona ciutat. Si vius a Reus i treballes a Falset, no podràs prescindir del cotxe. Però, els més de 2 milions de persones que viuen a la primera corona metropolitana de Barcelona ho podrien fer. Jo visc a Terrassa. Havia anat amb cotxe a tot arreu. Vàrem tenir 3 cotxes en algun moment a casa. El meu fill de 23 anys es va treure el carnet, però utilitza transport públic+bici per anar a tot arreu. No troba el cotxe pràctic, ni barat. Ja només queda un cotxe a casa. 100% elèctric des de fa 8 anys. L’actual, de 4 places, petit amb 200 km d’autonomia. Uns 40.000 euros estalviats en 8 anys, entre combustible, peatges i zones blaves o verdes. Però també estalvi de fums i augment de la comoditat de conducció.

A tots ens costa fer segons quins canvis. Sigui pels fums o per la nostra butxaca i sentit comú, plantejat el que t’acabo d’exposar.

Text: Francesc MauriAMIC 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat