Marta Martí del Col·legi Kostka «Preparem a infants i joves per a un món canviant»

enero 16, 2025
Fotografia: David Ramon

Marta Martí, directora pedagògica de Jesuïtes Gràcia Col·legi Kostka ens apropa al projecte educatiu d’aquesta escola arrelada al barri des de fa més de 40 anys.

Quan neix la proposta del Col·legi Kostka a Gràcia?
La proposta neix de la iniciativa d’un grup de jesuïtes joves de l’escolania de Casp, l’any 1939, per donar resposta a les necessitats del moment de nens i nenes sense recursos per poder dur a terme els seus estudis. Actualment Jesuïtes Gràcia Col:legi Kostka compta amb més de 40 anys al barri de Gràcia.

Com és la comunitat educativa de Jesuïtes Gràcia?
La comunitat educativa de Jesuïtes Gràcia és una comunitat compromesa amb el model educatiu, atenta a les necessitats del barri per posar-se al seu servei i una comunitat que estima l’escola. Un tret que ens caracteritza és la unió que s’ha establert entre tota la comunitat educativa: alumnes, docents, famílies, exalumnes amb una finalitat compartida, és a dir, poder contribuir tots plegats a la nostra missió educativa. Ens sentim orgullosos de tenir un equip que vetlla per l’educació integral dels seus infants i joves, preparant-los per un món canviant, per una societat diferent, en altres paraules, per a ésser persones competents, conscients, compromeses i compassives.

Actualment està formada per tres escoles?
Efectivament, estem distribuïts en tres edificis: l’escola infantil situada al carrer Mare de Déu de la Salut que acull els alumnes des de la Llar d’infants fins segon de primària. L’escola Intermèdia , al carrer Antequera que comprèn des de 3r de primària fins a 2n d’ESO i, finalment, l’escola secundaria amb alumnes des de 3r d’ESO fins Batxillerat.
Això ens permet adequar els espais d’aprenentatge, ser conscients dels aspectes evolutius de les diferents edats i així atendre les necessitats que es presenten. De fet, ens ajuda molt a poder personalitzar l’aprenentatge. A més a més, organitzativament ens converteix en tres escoles petites amb un ambient familiar, compromesos amb un únic model educatiu que va evolucionant.

Fotografia: David Ramon

Quins són els vostres valors cabdals?
Els nostres valors cabdals són tots aquells compromesos amb la millora de l’entorn i de la ciutadania global. Valors com la solidaritat, l’acollida, l’empatia, el compromís amb el medi ambient com a escola verda que som, són alguns d’ells. D’aquí va sorgir el Kostka verd, una iniciativa impulsada fa 10 anys per potenciar propostes de conscienciació mediambiental, afavorint la sostenibilitat al barri i a la societat. I, en aquest sentit, especialment, aquells valors que ens ajuden a aconseguir, el que anomenem nosaltres, el nostre MAGIS: detectar les teves pròpies fortaleses per posar-les al servei de la societat.

Una de les singularitats del vostre projecte és treballar en una cultura dialògica i participativa…
De fet, és un dels altres trets que ens defineixen com a escola. La cultura dialògica i participativa a l’escola és fonamental si volem ensenyar als nostres alumnes els valors democràtics. Els alumnes des de ben petits participen en la millora de l’escola, se senten escoltats i veuen que les seves propostes beneficien a tota la comunitat educativa, amb iniciatives com ara el Kostka verd. Els docents de l’escola també se senten compromesos i participen activament d’aquesta cultura.

La comunicació entre alumnat, docents i famílies és indispensable per a Jesuïtes Gràcia?
Totalment. Si no existís una comunicació entre la comunitat educativa basada en el respecte i el diàleg amb l’objectiu d’una millora contínua i una constant adaptació al context, no seríem capaços de poder portar a terme la nostra missió educativa. Existeixen molts moments al llarg del curs en els que les famílies són convidades a venir a l’escola per compartir amb els seus fills i filles espais d’aprenentatge. El nostre model educatiu contempla la col·laboració de les famílies per poder crear comunitat educativa i així establir i enriquir vincles reals de participació.
A banda d’això, aquesta comunicació en el sí de la comunitat educativa passa per l’escolta activa i acompanyament entre els diferents àmbits esmentats: trobades amb famílies, delegats de curs, newsletters informatives amb caràcter quinzenal, entre altres.

Fotografia: David Ramon

Les noves tecnologies com entren a dins l’aula?
Les noves tecnologies estan integrades a l’aula com un recurs pedagògic més, no l’únic. Creiem fermament que s’ha d’educar en el bon ús i que ens han de servir per personalitzar l’aprenentatge. Fa un parell d’anys que hem establert un model híbrid d’aprenentatge, és a dir, la convivència entre l’ús del paper amb l’entorn digital per tal de facilitar el procés cognitiu. Tota la comunitat educativa està compromesa amb aquest model. Establim una gestió d’aula molt pautada en l’ús d’ordinadors, en unes fases del procés d’aprenentatge molt concret com pot ser el d’investigació, també pautat i validat pels docents. Donem estratègies per poder establir sinèrgies entre l’aprenentatge de la competència comunicativa i la competència digital.
També estem elaborant un pla d’aprenentatge de l’àmbit científic-tecnològic d’escola compromès amb la ciutadania global, concretament amb l’equitat de gènere. És ben cert que el paper de les nenes en aquest àmbit necessita un canvi i nosaltres estem decidits a ser-ne partícips. Com a primera acció ja hem posat en funcionament un LAB en les edats més primerenques, des de la Llar d’Infants fins a segon de primària, que és on s’ha d’iniciar aquest canvi de mirada.

A més esteu ubicats en el pulmó verd de Gràcia?
Sí. Realment estem ubicats en un entorn privilegiat totalment integrat en el nostre model educatiu i que com escola verda que som portem a terme moltes iniciatives …..Des del Park Güell on som padrins d’un hotel d’abelles, els nius d’ocells i la bassa de l’escola infantil, el Bosc Turull espai d’aprenentatge dels nostres alumnes de secundària i la col·laboració amb l’equip de la Sra. Carme Llassat de la Universitat de Barcelona, són alguns exemples del nostre compromís amb aquest pulmó verd.

A Jesuïtes Gràcia també ofereix l’aprenentatge musical a través de l’Escola de Música Kostka?
L’escola de música és una escola autoritzada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya des de l’any 1994. I enguany celebrarem els 30 anys!!. S’ofereix a tot l’alumnat i està oberta al barri. La seva activitat docent es porta a terme en horari de migdia, tarda i vespre i atén alumnes de totes les edats, des de nadons fins adults. És una escola que ha anat creixent amb els anys i que actualment té 193 alumnes amb un total de 24 docents. S’ofereix l’aprenentatge de tots els instruments, hi ha una coral de famílies i també una d’educadors. A més a més, cal destacar que gràcies a l’Escola de Música Kostka,, que forma part de l’escola, estem enriquint el nostre model educatiu fent més present i visible la música en l’aprenentatge per projectes i en les nostres celebracions.

Fotografia: David Ramon

Quins són els altres serveis que ofereix el col·legi a l’alumnat?
Els serveis que oferim a l’alumnat està inclòs en el que anomenem MENOF (model educatiu no formal). Creiem que l’alumne ha de rebre una formació integral des del moment que entra a l’escola fins que en surt. Això ens permet ajudar-lo a conèixer les seves fortaleses des de les diferents dimensions de la persona i altres escenaris d’aprenentatge i creixement humà.
Espais educatius com les activitats esportives (futbol sala, bàsquet, judo, voleibol) o culturals (robòtica, jocs de rol, escacs, dansa, teatre), espais relacionats amb la seva espiritualitat i creixement personal són alguns exemples.

Altres serveis podrien ser el servei d’acollida abans de l’inici de la jornada escolar i al final d’aquesta, el servei de biblioteca, el servei de menjador compromès amb el producte de proximitat i ecològic i amb el segell de celíacs atorgat a l’escola, i també disposem de servei d’infermeria.
I no només els alumnes, les famílies i els docents també poder realitzar activitats. Les famílies poden realitzar activitats esportives com futbol, zumba i bàsquet, apuntar-se a la coral d’adults. Els docents poden fer teatre, cant coral i ioga. Com pots veure, hi ha ofertes per a tota la comunitat educativa.

Fora de les dates del curs escolar el Col·legi Kostka també ofereix casals, tallers?
Sí! Oferim una proposta molt àmplia en sintonia amb el nostre projecte educatiu que té molt bona acollida ja que tots els casals i activitats són organitzades per la nostra Fundació. Casals esportius a l’escola o en campus de futbol, bàsquet, patinatge, rítmica, voleibol i dansa, campus natura, experiències de creixement espiritual com el camí de San Jaume i aprenentatge d’idiomes a l’estranger (Irlanda, Anglaterra, Canadà i Estats Units) són algunes de les opcions a triar.

David Ramon

David Ramon. Editor i director del TOT Gràcia Magazine.
Actualment també a Ona Mar Fm.

Número 21 Hivern 2025

Don't Miss

Anuncia’t al TOT #22 Primavera 2025

L’equip del TOT Gràcia ja ha posat fil a l’agulla i ja

Del 16 al 26 de gener de 2025 Gràcia celebra una nova edició dels Foguerons de Sa Pobla A Gràcia

La cultura popular del Sa Poble una localitat de Mallorca, torna a