Xavier Miralles “La temporada es presenta amb moltes novetats”

septiembre 19, 2024
Fotografia: Cedida

Gràcia disposa d’un nou espai teatral la Sala Pangolí, amb propostes que van des d’obres de teatre o peces infantils fins a sopars amb espectacles com monòlegs o màgia. Parlem amb el seu director, Xavier Miralles.

Per què neix el projecte de la Sala Pangolí?
El projecte neix de la necessitat de tenir un espai on poder fer el teatre en el qual creiem. Els meus companys i jo vam començar a erigir-lo durant el temps de la pandèmia. Disposàvem de moltes hores per pensar i alguns de nosaltres ens havíem quedat sense feina teatral. Feia temps que donàvem voltes a un possible projecte de teatre propi i, amb tot el món aturat, vam apel·lar a l’enginy i valentia i ens hi vam llençar. Volíem un espai on poder crear, on créixer i on instauréssim unes bones condicions per a tots els que hi treballessin.

I per què Sala Pangolí?
Sempre ens pregunten pel nom de la sala. Sorgeix arran d’una de les primeres teories sobre el sorgiment del coronavirus, que va ser atribuït a l’animal pangolí. Resulta ser un animal molt afable i amorós, al qual se li associen elements beneficiosos per la salut i, fins i tot, màgics. No obstant això, és un dels animals més maltractats del món i que, actualment, està en perill d’extinció. És un animal idealitzat però, alhora, molt castigat. Hi veig una similitud total amb els artistes, tan necessaris per entretenir i emocionar, als quals es tenen poc en compte pel que fa a condicions laborals. Vam sentir, doncs, una comunió amb el pangolí en temps de pandèmia.

Per què vau voler ubicar la Pango a Gràcia?
És un barri que ens encanta i on hi hem treballat durant molts anys. Aquesta zona és especial per a nosaltres i creiem que Gràcia és un lloc on calen espais culturals. Ens hi sentim molt acollits per tot el barri i això és preciós en el nostre dia a dia. Al Carrer Bailèn 194 és on vam acabar formant el bonic niu que és ara la Sala Pangolí.

Quin tipus de programació hi oferiu?
A la Sala Pangolí tenim una programació molt variada que està centrada en poder expressar lliurement les naturaleses de cadascú en formats molt diversos. Sempre vam tenir clar que volíem centrar-nos en peces d’una hora de duració. Ens sembla una duració perfecta per explicar plenament una història però que, alhora, sigui concisa. Ens agrada tenir tota mena de gèneres i històries que ens emocionin, diverteixin i ens facin veure realitats del món. No hem prioritzat mai diferenciar-nos de la resta. Jo crec en fer les coses bé. Si estan ben fetes i a la gent li agraden, funcionaran. Ens hem deixat endur pel que sentim que volem crear i per les peces que ens han presentat i que ens han agradat. L’important és que les històries reflecteixin les realitats i els valors del món en el qual volem viure.

Fotografia: Cedida

Algunes d’aquestes obres han tingut gran acollida de crítica i públic, ho esperàveu?
Sempre hem cregut en la qualitat com a principal factor a l’hora de programar i creiem que això ens ha donat molt bons resultats. La peça “Salir del Terrado” suma ja quatre temporades a la cartellera de Barcelona i porta amb nosaltres des que vam obrir portes. Veure que hi ha peces que poden funcionar durant anys i que fan que el públic en surti tan content és tot un triomf.

A banda de la sala teatral a l’espai del Bar també hi passen coses?
Sí, a la Sala Pangolí comptem amb dos espais diferenciats. D’una banda, tenim la sala de teatre, on fem peces per a adults i també familiars. A la zona del bar, a banda de poder gaudir d’esmorzars, sopars o tapes i beguda, hi fem també espectacles de tota mena. A l’escenari del bar hi conviuen monòlegs, peces curtes de teatre, un show de drag queen, màgia, escape room o música flamenca. Tot emmarcat sempre a les modalitats de vermut, els caps de setmana al migdia, o a la dels sopars a la franja nocturna durant tota la setmana. A la gent li encanta poder gaudir d’aquests espectacles mentre fan el vermut i el dinar o bé durant el sopar. Totes aquestes peces inclouen el menjar i la beguda amb l’entrada i són tot un èxit. Estem molt contents perquè tots aquests shows s’han consolidat i n’hi ha de nous que ja estan en camí.

I a tota aquesta varietat també s’hi ha de sumar la proposta del teatre infantil i familiar…
Des del principi vam tenir clar que volíem fer teatre familiar i infantil. Creem produccions pròpies amb una línia de pensament que s’acosti a la realitat, que convidi a la reflexió i aprenentatge i que faci volar la imaginació dels infants (i dels que no ho són tant). Així va sorgir la companyia Els Pangolinets, la marca sota la qual s’emmarquen els nostres espectacles com “El Caputxet Verd” o “La Mofeta Presumida”, dos versions ben diferents dels contes clàssics que revisen les històries per donar-los un nou enfocament. Ben aviat s’estrenarà també el primer espectacle de titelles que portarà per nom “Les històries d’en Tilikum”. L’acollida que ha tingut la línia familiar ha estat molt bona i nosaltres estem feliços de veure com les famílies no es perden cap d’aquests espectacles.

Fotografia: Cedida

També hi ha la possibilitat de llogar la sala?
Sí, des del nostre web es pot demanar el lloguer per fer-hi tot tipus d’esdeveniments tant a la zona del bar com de la sala. Sempre vam voler que la Pango fos un espai de creació i experimentació, així que moltes persones la lloguen també per fer-hi assajos o formació teatral. Qui hi estigui interessat sempre pot demanar informació a través del nostre web.

I també esteu oberts a rebre propostes amb l’obertura de diverses convocatòries que heu fet…
Nosaltres volem acollir peces que necessitin un espai on poder-se crear i néixer. És un dels nostres objectius. Des que vam obrir ens han arribat moltíssimes propostes. De fet, ens en van arribar tantes en anunciar la inauguració de l’espai que ens vam veure desbordats per no donar abast. Ens alegra veure que hi ha tanta gent creant teatre. A través del nostre web es pot fer arribar la peça teatral i si encaixa s’acaba programant.

Què és el que està per venir a la Sala Pangolí?
El creixement està sent molt positiu, així que estem molt contents de la rebuda que ha tingut el projecte. La temporada vinent es presenta amb moltes novetats que anunciarem pròximament. Un munt d’obres per a adults que arriben amb molta força, el nou espectacle de titelles per als més petits, una nova peça familiar que està en marxa i noves modalitats artístiques per als vermuts i espectacles amb sopar. Estem desitjosos de poder-ho anunciar i continuar gaudint d’aquest espai on tot és possible.

David Ramon

David Ramon. Editor i director del TOT Gràcia Magazine.
Actualment també a Ona Mar Fm.

Número 20 Estiu 2024

Don't Miss

Neix el Vila Màgica el Festival Internacional de Màgia de Barcelona des de Gràcia.

La setmana passada es va presentar als jardins de l’hotel «El Palacete»de

L’hospital Evangèlic de Gràcia

Quan pensem en l’Hospital Evangèlic de Gràcia, ens ve al cap sens