Fotografia: Cedida

Format a la Llotja de Barcelona, Xavi Malet ha treballat en diferents estudis de disseny i en una gran agència de publicitat, però des d’uns anys ençà s’ha erigit com a freelance en diversos projectes per a Stradivarius, la Generalitat de Catalunya o l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres. Actualment col·labora amb Butxacatv i Virus cultural, on realitza el grafisme que s’hi genera. El caràcter positiu en contrast amb aquests temps de restriccions i un punt d’innocència predominen en el cartell guanyador de la Festa Major d’enguany.

Com va anar el procés de creació del cartell? La idea inicial que tenia al cap va ésser la que finalment hi va quedar reflectida o va anar variant?
Quasi sempre portes alguna idea que et balla pel cap, volia destacar-hi elements de la cultura popular en general: castellers, correfocs, gegants, etc… Com que sóc de la vella escola, primer faig esbossos inicials en paper i després ho acabo traslladant a l’ordinador, que és on acabo de definir i modular el projecte. Sí que és cert que hi ha elements que es perden pel camí i altres que van sorgint a mida que vas creant.

Tenia confiança en guanyar el concurs? Per què i com va decidir presentar-s’hi?
Sempre penses que pots guanyar, sinó segurament no t’hi presentaries. Fa anys que m’hi presento i aquest cop estava força satisfet del projecte. Presentar-se al concurs és com una obligació moral, sóc gracienc i dissenyador…

Quina tècnica hi ha emprat? Si l’hagués de definir en poques paraules, què en diria?
És un grafisme totalment digital, amb formes geomètriques, línies molt marcades i colors plans.

Hi ha dues característiques que hi destaquen: els diversos elements estan enganxats entre sí (n’hi ha molts i algun està repetit) i té un punt d’innocència. Està enfocat al públic infantil?
Sí, sí, són elements que funcionen com un «tetris», però a la vegada hi actuen de manera independent, sobretot els elements de la cultura popular tradicional (castellers, diables, etc.). La resta d’elements hi actuen com a elements de guarniment de la festa. També toco les tecles de la Il·lustració infantil, i en alguns dels meus projectes de disseny hi ha aquest punt d’innocència. Per mi és bo que hi sigui. És allò de que tots portem un nen a dins, uns l’arraconen i els qui ens dediquem a la creativitat sempre el fem sortir. De petits som més imaginatius i creatius perquè encara no estem corromputs per les normes adultes.

Fotografia: Josep Maria Contel

Fins a quin punt l’ombra de la pandèmia i el risc que la Festa Major no es pugui celebrar o es celebri amb moltes restriccions va influir a l’hora de fer el cartell?
Suposo que a tots ens ha tocat de prop aquest maleït virus, però jo volia mirar cap un futur pròxim i oblidar mascaretes, distàncies, gels, etc… Volia reflectir optimisme i tornar als petons i les abraçades, que tant falta ens fan. Per això els personatges tenen llavis en forma de cor i les mans estan entrellaçades. I segur, que poc o molt, tornarem a gaudir de la nostra festa.

En quins altres projectes està treballant actualment?
Professionalment la pandèmia m’ha portat més feina: estic col·laborant en una televisió online, on faig tots els grafismes de les conferències, jornades, projectes divulgatius, etc… i continuo en el món de la cultura popular dissenyant i il·lustrant, majoritàriament també online. El virus ens ha fet a tots més virtuals.

Text: Carles Batalla