Victòria Ibars i Anna Solà de Dos Tallers «El client pot veure el material amb el qual treballem i valorar-lo»

Fotografia: Dos Tallers

Gràcia és un espai per a la creació i en molts casos refugi d’artesans experts en la seva matèria, aquest és el cas de l’espai Dos Tallers que trobem ubicat al carrer de Vic número 7 de Barcelona. Un espai compartit per la Victòria Ibars, especialista en la producció de botons des de fa més de trenta anys així com en la producció de peces de ceràmica, escultures i peces de joiera. D’altra banda l’Anna Solà hi té el seu taller de disseny i confecció tèxtil: del seu teler en surten xals, bufandes, tovalloles, i al marge de poder adquirir els seus productes a la mateixa botiga, tant l’Anna com la Victòria també ens donen la possibilitat d’aprendre les seves tècniques i coneixements en els diversos tallers que duen a terme al seu local.

Dos Tallers és un espai compartir d’artesania tèxtil, botons i de ceràmica, com neix aquesta idea?
Jo sóc la Victòria i en el meu cas tenia una botiga al carrer Verdi on venia diversos productes de diferents artesans de Gràcia, entre elles l’Anna Solà, i va arribar un dia en el qual vaig haver de deixar el local de Verdi i clar, ho vaig comunicar a tots aquests artesans amb què treballava. Llavors va ser quan l’Anna em va preguntar què faria i vaig respondre-li que buscaria un altre local, i en aquest moment va ser quan ella em va proposar compartir el nou espai i així va néixer Dos Tallers.En el cas de l’Anna, jo treballava des de casa i m’interessava disposar d’un espai on el client veiés la meva feina i alhora poder veure el procés de creació de cada peça tèxtil, crec que ser conscients del procés és un extra que pot tenir en compte el client.

El fet de ser un procés artesà i amb materials de qualitat és important?
Aquí el client pot veure el material amb el qual treballem i valorar-lo, moltes vegades quan els clients entren i els expliquem que ho fem tot al nostre taller se sorprenen i això fa que s’interessin més pel producte, i alhora és una bona manera de conscienciar al client de tota la feina que porta elaborar peces d’aquesta qualitat. I això fa que es valori més el resultat final i llavors és quan s’atreveixen a preguntar, i fins i tot a demanar algun tipus de ceràmica o teixit fet a la seva mida, com a encàrrec personal.

Fotografia: Dos Taller

Així doncs a Dos Tallers us complementeu?
Sí, de fet hi ha molts objectes que es poden complementar o fins i tot combinar: per exemple vam fer unes estovalles per la taula que combinàvem amb una vaixella. O et ve un client que pregunta per les bufandes i després acaba també comprant una agulla de joieria, al final venem i creem productes relacionats entre ells.

Al local de Dos Tallers creeu i veneu al detall però els botons de la Victòria també els vens a empreses del sector?
En el cas de la ceràmica és cert que un client et pot comprar una peça concreta, però en el cas dels botons per a roba sí que venem a empreses, en aquests cas també ens interessa la venda a fabricants.

A més, com dèiem abans la Victòria també crea productes de ceràmica i fins i tot de joiera, com sorgeix tot plegat?
Jo sóc ceramista de mestre artesana, però durant molts anys vaig estar treballant per empreses tant del sector tèxtil com del calçat creant botons, i a partir d’aquí els clients em demanaven si els podia fer complements per les desfilades de moda. Així va sorgir l’oportunitat de crear peces de joieria per aquestes ocasions.

Pel que fa a la ceràmica a més de vendre-la també hi ha l’opció d’aprendre’n ja que ofereixes tallers molt reduïts?
Faig cursos oberts a tots aquells que vulguin aprendre’n la tècnica i a partir d’aquí cada alumne com a treball pràctic ha de crear una peça que tingui al cap. I durant el procés creatiu els explico la tècnica, els processos i els trucs per a dur a terme la peça, gerros, plats… i un cop finalitzada se la poden emportar i pel que fa als horaris poden venir tant als matins com a les tardes.

Fotografia: David Ramon

L’Anna Solà té dos telers en què dóna forma a la seva producció tèxtil artesana, com sorgeix la idea?
Jo fa uns vint anys que vaig aprendre’n i ho feia des de casa, a partir de l’any 2011 vaig començar a vendre a través d’una associació al Sud de França i en veure que la gent comprava les peces que confeccionava i que alhora jo n’anava fent més… és una feina que m’agrada i em relaxa, com que realment fas el que vols a vegades quan ja he acabat de passar tots els fils, que és la part més lenta de la meva feinabalhora que passo la trama, que és una part més mecànica, ja estic pensant en quina peça podrà ser la següent.

L’Anna també ensenya i fa cursos de tèxtil?
Jo en faig pocs de cursos, bàsicament perquè el teler gran és el que faig servir jo i amb el qual treballo dia a dia, però sí que en disposo d’un de més petit i aquells que vulguin poden aprendre a utilitzar-lo de forma totalment manual.

Són processos creatius que necessiten temps i paciència oi?
Sí, ara tinc una noia utilitzant el teler i clar, a vegades tenen ganes de veure el resultat final però cal temps i paciència i quan finalment acaben la peça els fa molta il·lusió. Comencem fent un primer treball amb cotó, després diferents patrons, i a partir d’aquí cada alumne tria si vol fer una bufanda o alguna altra peça. A més, al taller només treballem amb materials naturals com el lli, cotó i alpaques. Ja que la producció és artesana ens ve molt de gust poder treballar amb materials nobles. Això li dóna un valor afegit a les peces acabades.

Fotografia: Cedida. Tèxtil i moda d’Anna Solà

I això el client també ho valora?
Doncs sí i molt. Diguem que quan altres tipus de botigues no donen la mateixa qualitat això es valora perquè el teixit dura més, no es desgasta i al final el client en surt satisfet.

Els tallers també són individuals?
Sí, de fet com que tenim un sol teler si ve un alumne a fer una peça de roba el teler està ocupat durant tot el procés de confecció i no queda lliure fins que s’acaba la peça. En canvi, en els tallers de ceràmica poden ser de dues fins a tres persones, però en qualsevol cas són classes força individualitzades.

Podem començar un taller sempre que vulguem?
Si hi ha lloc, quan la persona vulgui pot començar tant els tallers de confecció tèxtil com els de ceràmica. També ens agrada que siguin alumnes que no només vulguin aprendre sinó que després tinguin idees i sigui creatius, i moltes vegades quan pregunten i s’apunten ja venen amb una idea clara d’allò volen crear.

Al marge de comprar els productes a la botiga i fer els tallers també poden adquirir els vostres productes per Internet?
Doncs sí, pel que fa als botons i ceràmica i les nostres creacions en joieria podeu entrar al web www.vistoriaibars.com i seguir-nos també al Facebook i Instagram on mostrem les nostres peces.
Pel que fa a la producció tèxtil, podeu veure les nostres peces al web www.dostallers-annasola.com. A més, si voleu també podeu comprar on-line o fer encàrrecs.

Fotografia: Cedida. Botons creació de Victòria Ibars