“Viatge al món de la cooperació” Gràcia amb el Sàhara.

Fotografia: Gràcia Solidària

A partir d’avui al TOT Gràcia podreu llegir i descobrir els projectes que duen arreu del món les entitats que formen part del col·lectiu d’entitats Gràcia Solidària. A cada nou número de la nostra revista serem conscients de les realitats foranes i com des de casa, des de Gràcia, podem ajudar al desenvolupament de moltes comunitats per llunyanes que siguin.

Entitat: Gràcia amb el Sàhara |

Fruit d’un viatge als campaments de refugiats sahrauís a Tinduf, al sud d’Algèria, a la primavera del 2000 va començar el nostre compromís amb la causa del poble sahrauí. Un país, el Sàhara Occidental, que l’estat espanyol no va descolonitzar el 1975 i va lliurar a les ànsies expansionistes del Regne del Marroc. Des de aleshores la majoria dels sahrauís, uns 70.000 i ara uns 200.000 malviuen en un desert inhòspit al sud d’Algèria.

De seguida vam trobar entre les escoles de Gràcia unes mares disposades a formar el primer grup de simpatitzants de la causa sahrauí. A l’any següent ja s’hi havien incorporat d’altres famílies i a l’estiu ja es van acollir els primers infants sahrauís durant els mesos de juliol i agost dins el programa ‘Vacances en Pau’. A Gràcia en aquests quasi 20 anys hauran vingut uns 60 infants diferents, molts d’ells han repetit fins a tres i quatre anys. Aquesta és una de les tasques principals de la nostra associació, en la qual cada any s’hi afegeixen noves famílies que volen col·laborar en la acollida.

La visita als campaments de Tinduf, que porten els noms de les ciutats originàries del Sàhara Occidental (Smara, Al-Aaiun, Dakhla…) és una ocasió única per conèixer la vida als campaments i conviure amb les famílies de les criatures que has acollit a casa teva. Des de Gràcia amb el Sàhara ens hem agermanat amb la daira (barri) de Guelta que pertany a la wilaya (campament) de l’Aaiun i hem promogut diferents programes d’ajuda tals com la caravana d’aliments, els esmorzars pels alumnes de parvulari, l’ajut a escoles o les anades de joves graciencs als campaments. La solidaritat amb aquest poble ens porta a fer d’altaveu i explicar la injusta situació en què es troben: expulsats del seu país, malvivint des de fa 45 anys en un desert inhòspit i la seva lluita incansable per exercir el dret d’autodeterminació i poder tornar a la seva terra, el Sàhara Occidental.

Text: Gràcia Solidària.