Un mercat amb història: l’Abaceria Central.

L’Abaceria anys 60. Fotografia: Fàbregas.

A partir d’aquest 2017 l’Abaceria posa punt i seguit en la seva història i fa un pas endavant en la seva consolidació com a mercat municipal i de proximitat per transformar-se en un mercat del segle XXI. Però la seva història es remunta molts anys enrere, avui us proposem fer una mirada al passat per entendre una mica més aquest mercat i la seva història.

Els inicis |

El 1895 Gràcia tenia 50.000 habitants i un mercat construït, el Mercat de la Llibertat. El progressiu augment de la població gracienca va portar la necessitat de tenir un altre mercat per poder donar servei a la demanda del moment i en aquest context neix l’Abaceria. Ens situem a finals del segle XIX, que s’inicià amb un mercat a l’aire lliure a la plaça de la Revolució de Setembre de 1868, que en aquells moments s’anomenava plaça Isabel, a tocar de l’actual mercat. Posteriorment l’industrial Puig Martí decidí construir l’actual mercat cobert, que s’inaugurà el 1892 amb el nom d’Isabel. Cal dir que posteriorment va rebre el nom de mercat de la Revolució, fins que es va anomenar definitivament Abaceria Central.

El mercat al 1920. Fotografia: Magrans.

Moltes de les parades del mercat a l’aire lliure de la plaça de la Revolució es traslladaren al mercat cobert, que era propietat del senyor Puig Martí. Però al cap d’uns anys el mercat passà a mans municipals a canvi de requalificar diversos terrenys com a edificables. També cal remarcar que durant bastants anys van coexistir ambdós mercats, el mercat cobert i el mercat a l’aire lliure. Finalment l’administració va obligar els venedors de l’aire lliure a traslladar-se al mercat cobert, i fins avui molts dels venedors actuals són nets o besnéts d’aquells primers venedors.

El mercat any 1915. Fotografia: Magrans.

Durant es primers anys el mercat no era pas com el coneixem avui dia sinó que presentava un aspecte molt diferent: en comptes de les actuals parades hi havia unes taules de fusta o de marbre, de manera que es tenia una visió general de tot el mercat d’un costat a l’altre. L’actual mercat està envoltat pels carrers Puigmartí, Mare de Déu dels Desemparats, Torrijos i la Travessera de Gràcia.

L’oferta dins del mercat|

El mercat sempre ha tingut una oferta fresca i variada de productes: fruites, verdures, carnisseries, xarcuteries, polleries, aviram…

El mercat no només ha volgut ser un punt de venda sinó també de cohesió i d’integració amb Gràcia. Una bona mostra d’això són les diverses activitats organitzades pel mercat al llarg de la seva història, amb la participació del mercat a les festes de Gràcia, amb la instal·lació d’un patge reial pels vols de Nadal perquè els més petits puguin entregar la seva carta als Reis Mags, la recollida d’aliments, el sorteig de paneres, el dinar per als pobres amb aportacions dels clients. D’aquesta manera l’Abaceria s’ha fet un lloc indispensable en la cultura comercial i social de Gràcia.

Ara posa un punt i apart per tornar d’aquí a uns mesos a ser el mateix mercat de sempre, pròxim, de qualitat i gracienc. Això sí, apostant per les noves formes de venda del segle XXI amb la mateixa essència de sempre.

Anys 60. Fotografia: Fàbregas.

 

Anys 50. Fotografia: Fàbregas.
Anys 50. Fotografia: Fàbregas.