Una Festa Major sense incidents

Aquest és el títol que a nosaltres ens hagués agradat poder utilitzar, per a fer balanç de la Festa Major de Gràcia 2019. Però malauradament una sèrie d’incidents van sacsejar els dies de festa. Pel que fa al guarnit, primer l’acció contra guarnit de la plaça del Nord, per una sèrie de persones que el motiu del guarnit «Reserva del Nord» els va fer sentir ofeses i la seva resposta va ser l’agressió contra aquest, provocant destrosses que en poques hores es van poder resoldre.

El segon i possiblement més greu, pel que hagués pogut passar, un incendi en el guarnit del Carrer Llibertat, provocant que gran part de la portadala de Torrent de l’Olla desaparegués i també la façana d’un edifici del mateix carrer i els baixos ocupants per un negoci quedessin afectats. Per sort no van havent-hi danys personals.

Des del TOT Gràcia, sabem la feinada que suposa pels festers i festeres tenir un carrer ben guarnit 15 dies a l’agost. Significa molts dies de feina, moltes tardes de feina i molts mesos de feina, per un guarnit que serà efímer i passarà a formar part de la història en molt pocs dies. Tothom té dret a manifestar el seu mal estar o rebuig per un guarnit o per un tema escollit, però de la mateixa manera que tothom és lliure de poder-se manifestar lliurement, quan el respecte es perd, i s’utilitza la violència llavors els arguments del rebuig queden malmesos i inservibles d’avant els arguments dels altres.

Si abans parlàvem de violència, aquest any tot i que una vegada més a la plaça de La Revolució ha haver-hi instal·lat un punt d’assessorament sota la campanya #BCNantimasclista, malauradament vam haver de ser notícia que dues dones presentessin denúncia d’avant els Mossos d’Esquadra per agressió sexual a la festa major de Gràcia totes dues quan tornaven cap a casa. El 21 d’agost més de 300 persones van manifestar-se al barri per condemnar la primera de les agressions, ja que la segona va passar poques hores després. A hores d’ara segons informa la policia ja són cinc les denúncies presentades en relació a les agressions sexuals.

I ara ens preguntem que cal fer, contra els actes vandàlics contra el guarnit? Tancar els carrers de nit? Posar-hi vigilància? Espera que no torni a passar més? Tot i la feina de conscienciació que es fa?

I una altra gran pregunta que cal fer-nos tots plegats, és que podem fer davant les agressions masclistes? A banda de denunciar-les, cal actualitzar les lleis, també cal més consciència, a la família, a les escoles però sobretot al carrer, segurament la solució als problemes no serà imminent, però creiem que hem de tornar a posar en alça els valors de l’humanisme, perquè només amb la llei a la mà, els problemes no es resolen com cal.