Una exposició fotogràfica repassa els 150 anys del Centre Moral i Instructiu de Gràcia

Fotografia: David Ramon

El passat mes de març el Centre Moral i Instructiu de Gràcia va inaugurar a la seva seu del carrer Ros de Olano 9 una exposició, que sota el títol «Fe, pàtria i amor», ens proposa un recorregut per les diferents etapes viscudes durant aquests 150 anys per l’entitat, alhora que també és un testimoni gràfic del moment i de com l’entitat ha anat evolucionant al llarg dels anys en paral·lel a la societat. Ara a partir del dimecres 19 de juny a les 19.00 hores l’exposició «Fe, pàtria i amor. La història dels primers 150 anys del Centre Moral i Instructiu de Gràcia» es podrà veure a la Sala d’exposicions del Districte de Gràcia (Pl. de la Vila de Gràcia, 2).

Fa cent cinquanta anys la societat gracienca era molt diferent de l’actual. El 1869 a França es publicava la novel·la de ciència ficció “Vingt mille lieues sous les mers”. A Espanya les Corts Constituents proclamaven una nova Constitució i a Gràcia el dos de febrer d’aquest mateix any es fundava el Centre Moral i Instructiu de Gràcia, una entitat que pretenia donar resposta a la necessitat d’instruir una gran part de la societat del moment, en aquell temps majoritàriament catòlica i treballadora.

La seva primera seu es trobava ubicada al carrer de l’Àngel núm. 67, 2n, que actualment és el carrer Montseny. Així doncs un dels primers reptes dels socis va ser posar en marxa les escoles del Centre un parell d’anys després de la seva fundació. Ampliant els seus serveis d’ensenyament també es volia oferir diverses activitats que alhora servissin per culturitzar a la societat i instruir-la i d’aquesta manera va néixer el Grup de Teatre.

La cultura, eix bàsic del Centre |

El 1884 es va produir el primer trasllat de local i el centre va passar a ubicar-se al carrer de Sant Antoni, número 43, 1r, actualment el carrer d’Astúries. En aquest mateix any es va celebrar la primera representació teatral de l’entitat i l’obra que va servir per a l’estrena de l’esdeveniment va ser “Cura de moro” de Frederic Soler i Hubert, a partir d’aquesta data el teatre sempre ha esdevingut un referent de l’entitat i és la secció que sempre ha tingut més vitalitat. La trajectòria del Grup de Teatre va deixar empremtes importants com les representacions de “Los pastorcillos de Belén”, que durant diverses dècades va ser representada per Nadal.

Com a anècdota podem explicar que en aquests temps, al voltant dels anys 40, les dones no podien actuar en les obres i per tant era molt habitual que els homes interpretessin els papers femenins, amb els anys això va canviar i gràcies a la voluntat de diversos socis les dones van poder pujar a l’escenari. El 1883 hi va haver un segon trasllat cap al carrer Ros de Olano 11, on hi havia el ball Numància i posteriorment es va comprar la finca del número 7 del mateix carrer on es construí l’actual edifici de l’entitat obra de Francesc Berenguer i Mestres.

Un any abans, però, un grup de socis disconformes amb l’entitat decideixen deixar-la i crear el Cercle Moral de Gràcia. A partir del 1904 l’entitat comptava amb la seva revista, El Apostolado Seglar, que més tard es va publicar amb el nom Or i Flama. L’entitat anava creixent i es creà l’Orfeó Montserrat, el 1908 es van fer les primeres projeccions cinematogràfiques, el 1948 l’equip de beisbol del Centre es va proclamar Campió d’Espanya de II Categoria a Burgos i es va crear el primer equip de bàsquet. Aquestes efemèrides i d’altres les podreu veure a l’exposició fotogràfica que acull el mateix centre cultural.