Un any més Gràcia celebra la Festa dels Foguerons 2019

Un any més gràcia i Mallorca estan més a prop d’una de l’altre, gràcies a la festa de Sa Pobla la Festa dels Foguerons de Gràcia 2019. Fins al dissabte 26 de gener la cultural popular i tradicional omplirà un any més els carrers de Gràcia aquests mes de febrer, amb exposicions, concerts, balls i portant no només la cultura al carrer sinó també als mercats municipals. Tot seguit us expliquem la programació d’aquesta edició.

Foguerons de Gràcia 2019 |

El dijous 24 de gener de 2019 a l’Orfeó Gracienc hi haurà la inauguració de l’exposició «Un món de Mil Dimonis» a les 18.30 hores. A les 20.00 hores al Centre Artesà Tradicionàrius, també s’inaugurarà l’exposició «Un món de mil dimonis» i posteriorment hi haurà una nova edició del Tast i Nit de Glosa. Una activitat que servei per a descobrir i degustar una oferta variada de productes mallorquins presentat per Mateu Xurí, «Oda a la sobrassada» i glossada a càrrec dels Glosadors de les Illes i Cor de Carxofa. Oportunitat de fer un tast de menjar de les Illes amb sobrassada, botifarrons i camallot. A més també hi haurà glosada oberta amb diversos cantadors de Mallorca, de Menorca i del Principat, com Mateu «Xurí», Maribel Servera, Catalina Canyelles, VOPB de Catalunya, i per tant la possibilitat de poder participar amb ells.

El divendres 25 de gener al Centre Artesà Tradicionàrius, ens proposa un taller de ball de bot amb Maria Dolors Rodríguez a les 19.00 hores i a les 22.00 al mateix C.A.T. Concert i ball de bot: S’Estol des Gerricó.

El gran dia, amb més activitats i que posarà punt final aquesta nova edició de la Festa dels Foguerons és dissabte 26 de gener, les activitats comencen a les 12.00 hores al Mercat de l’Abaceria i de La Llibertat amb l’activitat Folk als Mercats amb els Xeremiers de Mallorca.

A la mateixa hora al Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia, Espectacle de teresetes (titelles) a càrrec de la companyia Teresetes Mitjorn que presenta «Bruixeries».

A partir de les 19.30 hores a la plaça de la Vila, plantada de les Colles de Cultura Popular amb la sonada dels Xeremiers de Mallorca i la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada. A les 20.00 hores hi haurà els lluïments de les colles i a les 20.30 hores Inici de la Cercavila amb la participació de les colles Xeremiers de Mallorca, La Sacairada, Trabucaires de Gràcia, l’Àliga de Gràcia,
Geganters de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Bastoners de Barcelona, Tamborers d’Albopàs, Dimonis d’Albopàs, Malsons de la Vella, Atzeries de la Vella, La Vella de Gràcia, Drac de Gràcia, Kabum, Diabòlica de Gràcia, Escuats de la Malèfica del Coll, Malèfica del Coll, Gaudiamus Drac del Coll i Castellers de la Vila de Gràcia.

A la plaça de la Virreina a les 21.30 inicis de l’encesa dels foguerons i inici de la revetlla amb les ximbombes i els glosadors de sa Pobla, a les 20.30 hores, balls i cants mallorquins amb actuació musical i ballada a càrrec dels grups i S’Estol des Gerricó de Felanitx i Qanarusa de Sencelles.

I a la plaça del Diamant a les 21.30 revetlla, glossada i cançons amb Festa de sa Ximbomba de sa Pobla, Glosadors de Mallorca, Cor de Carxofa de Catalunya i els xeremiers.

A les 21.30 als carrers Verdi, Joan Blanques de Baix de Tot, Llibertat, Tordera, Fraternitat de Dalt, Puigmartí, Fraternitat de Baix, Berga i Placeta de Sant Miquel i plaça del Sol, encesa dels foguerons i inici de ela revetlla.

L’origen |

El 1992 Antoni Torrens, veí de sa Pobla i Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona (1997), proposà de fer un fogueró com els de Mallorca a la plaça de Diamant perquè els seus fills, que estudiaven a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina.

Recomanacions |

Recomanem no accedir amb cotxe a Gràcia a partir de les 20.30 h a les 2.30 hores aproximadament, la zona de carrers pròxims a la plaça del Diamant i a la plaça de la Virreina perquè quedaran restringits al trànsit. A més a més, durant el pas de la cercavila i del correfoc que anirà de la plaça de la Vila fins a la plaça de la Virreina es faran talls intermitents de trànsit, aproximadament entre les 20.30 h i les 22.30 hores.