Travessia de Sant Antoni «Molta gent que no és sòcia de l’entitat també ens pregunta si pot venir a ajudar»

Fotografia: David Ramon

Avui fem una visita a les responsables de l’Associació de Veïns Travessia de Sant Antoni, que el passat 2018 van guanyar el Premi al millor guarnit, i que en l’edició d’aquest 2018 han quedat en setena posició amb el seu Olimp 54. Tot i de gaudir la festa al carrer de Sant Antoni, ens citen al local que tenen al carrer de Santa Rosa. Allà em reben l’Henar Arranz, presidenta de l’entitat i la Cristina Murillo responsable del guarnit. Mentre xerro amb elles dos asseguts al votant d’una taula al mateix carrer, el soroll de la serra elèctrica interromp un parell de vegades la conversa, indici del fet què ja es troben immersos en el muntatge de les estructures que d’aquí a pocs dies els visitants podràn gaudir.

Des de quan es guarneix el carrer?
La Travessia de Sant Antoni feia uns cinquanta anys que no es guarnia i parlant entre els veïns vam decidir que havíem de tornar-ho a fer.

El passat 2017 vau guanyar el primer premi…
L’any passat van ser unes festes estranyes, va ser un primer premi que ens el van treure… va ser tot molt complicat. Així i tot, per a nosaltres guanyar-lo va ser una alegria, i un orgull, però no vam poder gaudir-lo per la tristor que no ens va deixar avançar. Estàvem contentes pel premi, però molt tristes per la situació viscuda.

Com va sorgir la idea de transportar-nos en un poble pirinenc?
Normalment funcionem amb una pluja d’idees entre tots els socis votem les diferents propostes, de les més votades queda un “Top ten” i d’aquí surt el decorat o projecte final.

Quan comenceu a triar el tema de l’any següent?
Com dèiem, un cop s’ha guarnit el carrer ja comences a pensar en què podries fer l’any vinent, però sobre el calendari, acostumem a activar-nos cap a l’octubre o novembre. I a principis de desembre normalment ja hem escollit quina temàtica farem, però després ve tota la feina de definir-lo.

I a partir de gener és quan us poseu ja a treballar amb els materials… teniu horaris de feina?
Sí, de fet durant l’hivern nosaltres ens reunim els dimarts al vespre i durant una hora. Nosaltres ens organitzem amb comissions, per exemple la de guarniment que és la comissió que pensa com es desenvolupa aquest guarnit que ha esdevingut guanyador, es reuneix també un dia per setmana unes dues o tres hores. I de cara a la primavera, per l’abril, és quan comences a treballar amb els prototips i a idear-ho i veure què pot funcionar i què no. Per tant, en un principi vas fent proves i quan veus que és viable doncs ho tires endavant i comencem la producció massiva del guarnit. I com és habitual, al principi vas venint els caps de setmana, durant les hores que tens lliures.

Quanta gent hi participa per tal que tots puguem gaudir del carrer per la Festa Major?
Nosaltres som seixanta socis a l’entitat, però sempre passa que comencem a treballar-hi poquets perquè la gent no té vacances i a mesura que s’acosten les festes, la gent comença a disposar de més temps lliure i llavors és quan ja funcionem millor. I sobretot també molta gent que no és sòcia de l’entitat també ens pregunta si pot venir a ajudar, recordo que l’any passar va haver-hi un dia que gairebé érem un centenar de persones treballant amb el guarnit, preciós veure com els veïns i veïnes volen participar-hi i s’hi aboquen amb ganes.

Sembla que des de fa uns anys torna a haver-hi força gent disposada a tirar endavant la festa…
Sí, la veritat és que sí i de fet fa pocs dies la Fundació Festa Major de Gràcia va rebre el Premi Nacional de Cultura 2018, és molt bonic rebre un premi nacional de cultura per una activitat com la nostra.

Després de tota la feina feta i de la festa el guarnit és un element efímer, alguns dels elements els guardeu per anys posteriors?
El campanar, per exemple, el vam guardar. Les façanes també les vam guardar i enguany les tornarem a utilitzar per fer un altre element d’aquest any.
El que puguem recuperar ho intentem reutilitzar i el que no, doncs es llença. Per exemple els tubs que vam fer servir el segon any enguany els farem servir també. Pensem que un cop fet ens pot servir.

Reportatge | Travessia de Sant Antoni guarnit 2018 Olimp 54 

Fotografia: David Ramon
Fotografia: David Ramon
Fotografia: David Ramon
Fotografia: David Ramon
Fotografia: David Ramon
Fotografia: David Ramon