Travessera de Dalt, l’eix comercial del Nord de Gràcia.

Avui pugem cap a la part nord del districte, per passejar i gaudir del comerç que ens trobem en una de les vies més transitades tant per cotxes com per vianants de Gràcia. Es tracta de la Travessera de Dalt, amb una extensió que comença des de la plaça Lesseps i acaba a la plaça Sanllehy, punt on canvia de nom i queda integrada dins de la Ronda Guinardó.

Fotografia: David Ramon.

La Travessera de Gràcia

L’origen de la via neix com a carretera principal que unia el camí de Sant Pere de Ribes amb el camí reial de Madrid, sense haver de travessar la ciutat comtal, tot i que la seva extensió no era ni molt menys la que coneixem avui dia. La via es oficialment batejada amb el nom actual l’1 de gener de 1900. Si avui dia passegem per ella, no només hi trobarem una gran varietat d’oferta comercial i botigues, sinó també alguns espais emblemàtics al seu voltant com l’església de la Verge de Gràcia i Sant Josep, el santuari de la Mare de Déu de la Salut, o el Santuari de Sant Josep de la Muntanya o el Parc Güell, visita obligada pels turistes.

L’associació

L’associació de Comerciants de Travessera de Dalt es va fundar el 1997 i des de llavors ha treballat per consolidar la via com un eix comercial a cel obert, potenciant el comerç de proximitat i alhora creant vincles amb l’entorn, per tal de tenir un carrer ple de vida i convertir-lo en una zona de compres, d’esbarjo i d’oferta molt variada que va des de la moda al tèxtil, la llar, serveis, restauració… a més l’entitat també ha apostat per diverses campanyes com la del passat Nadal, amb el sorteig d’un xec regal entre els clients de les botigues associades. Actualment l’entitat disposa d’una nova web, on podem trobar informació sobre la Travessera, així com una guia comercial amb la seixantena de comerços que actualment en formen part.

Fotografia: David Ramon.

Els reptes

L’entitat treballa dia a dia per potenciar el comerç i un dels grans reptes és el futur que encara després de mesos d’obres i remodelació de la via, amb unes voreres molt més amples que inviten a passejar i a gaudir dels aparadors. Durant el passat any l’entitat va decidir guarnir el carrer amb la decoració nadalenca, va veure la llum una revista, va fer el sorteig del xec regal i va posar en marxa de la nova web i les xarxes socials. Ara els reptes de futur són celebrar la Festa del comerç al carrer aquesta primavera i tardor i celebrar amb una gran festa aquest mes de juny la finalització de les obres amb música, degustacions i sorteigs al mes de juny. Un altre dels punts forts són els tiquets de pàrquing per als clients de la Travessera, que podran deixar el seu cotxe aparcat còmodament amb uns descomptes importants. El pròxim mes de maig hi haurà una altra festa.