Tot el que cal saber de cara al 2019: Pujades i baixades de preus

La humanitat ha celebrat en les darreres hores l’entrada a un nou any 2019, però l’alegria dels primers minuts ve continguda poc després per la realitat de pujada de preus i un cost de la vida més elevat. Tot seguit en aquest reportatge el TOT us explica quin són alguns dels canvis que tindrem aquest any nou pel que fa a l’economia i que afectarà les nostres butxaques, tot i que cal avisar que en principi és un any de forces congelacions i fins i tot de baixada de preus i això afectarà d’entrada al ciutadà de forma positiva.

Calendari 2019 |

Pel que fa al calendari aboral aquest 2019 inclourà dotze festes d’àmbit català, a les quals els ajuntaments podran afegir-hi dues festes locals.

Però a diferència del 2018 on hi havia un munt de ponts, aquest any nou només ens donarà la possibilitat de fer-ne dos, el primer serà al mes d’abril, dels dies 19 al 22 i el segon ja serà a finals d’any, concretament al mes de desembre del dia 6 al 8. 

Serveis bàsics |

Transport públic:

Així doncs tal com dèiem comencem l’any 2019 amb les congelacions dels preus del transport públic de Barcelona, de la llum, l’aigua i tot indica que el preu del gas baixarà.

TMB I FGC,  Tant els transports de Barcelona com els Ferrocarrils de la Generalitat i el servei de NitBus, manté els mateixos preus per aquest 2019, així es congelaran les tarifes i la T-10 el títol de transport més utilitzat seguirà valent 10.20 €, així ho ha decidit l’Autoritat del Transport Metropolità, després del descord en els preus, la Generalitat volia apujar el preu de la T-10 fins a dotze euros mentre que l’Ajuntament de Barcelona volia congelar-lo. 

mes a partir d’aquest 1 de gener, els usuaris ja pagaran les tarifes de la primera zona per als desplaçaments dels trenta-sis municipis que formen l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i també dels divuit nous de la segona zona que entrant a formar part d’aquesta primera. Així en total els 36 municipis que formen part de la primera zona tarifària integrada de transport són: Badalona, Badia del Vallès, Barcelona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Begues, Cornellà de Llobregat, Castellbisbal, Esplugues de Llobregat Cerdanyola del Vallès, Gavà, Cervelló, L’Hospitalet de Llobregat, Corbera de Llobregat, Montcada i Reixac, Molins, Montgat, Pallejà, El Prat, La Palma de Cervelló, Sant Adrià de Besòs, El Papiol, Sant Boi, Ripollet, Sant Feliu de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Joan Despí, Sant Climent, Sant Just Desvern, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Vicenç dels Horts, Tiana, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans i Torrelles.

Pel que fa als trens de la Renfe, es congelen els preus dels serveis de Rodalies, i també els viatges amb l’AVE i de llarga distància, però s’apugen els preus dels trens de mitja distància un 3.5% i d’un 7% els trens Avant.

Pel que fa als taxis, s’apuja 0,5 cèntims la baixada de bandera i ara tindrà un cost de 2,20€

Peatges:

Els peatges de les autopistes del Ministeri de Foment s’encareixen a tot Espanya una mitjana de l’1,67% i els de titularitat de la Generalitat de Catalunya ho faran un 2,2% de mitjana. Així queda la relació de pujada de peatges per aquest 2019:

Túnel del Cadí 12,07 €, Peatge del tram Sant Cugat-Terrassa, C-16 1,44 o per exemple el dels Túnels de Vallvidrera: valdran 4,34 euros en hores punta i 3,68 euros en la resta d’hores.

Llum aigua i gas:

Pel que fa a l’aigua l’Àrea Metropolitana i Aigües de Barcelona van acordar congelar la tarifa de l’aigua per aquest 2019, i per altra banda el Govern Espanyol ha decidit també congelar la seva part, és a dir la part regulada de la tarifa de gas i electricitat per aquests 2019.

Medicaments: 

Finalment més de 1.200 medicaments que podem comprar a la farmàcia baixaran de preu, a causa de l’entrada en vigor de l’Ordre de preus de referència de 2018, el 27 de novembre. Aixímedicament com antiinflamatoris, o per a l’artrosi, el glaucoma o la hipertensió arterial s’inclouen entre els que reduiran el preu a partir d’aquest dia 1 de gener.