Torna el Panoràmic, la macroenquesta de les organitzacions.

elpanoramiclogoUn any més els integrants del món associatiu poden participar en la macroenquesta de les entitats. El Panoràmic de les Associacions de Barcelona és una eina col·laborativa creada des del propi món associatiu per tal de generar coneixement útil per enfortir les associacions de la ciutat. Amb aquest objectiu, es realitza una recollida sistemàtica d’informació sobre la qual es treballa per aconseguir visibilitat sectorial i eines de millora associativa.

Objectius |

L’objectiu del projecte és fer visible l’impacte real de les organitzacions, ajudar-les a créixer i millorar-ne la transparència, crear una xarxa de col·laboració entre les organitzacions i generar una base de dades col·laborativa, oberta i accessible per a tothom. Aquesta iniciativa neix l’any 2014 fruit de les reflexions recollides durant el 2n Congrés d’Associacions de Barcelona, on va plantejar-se la necessitat de conèixer millor la realitat associativa de la ciutat. Amb el Panoràmic es recull la informació per a disposar de dades sempre actualitzades que ajudin a fer visible el sector.

Com funciona |

Per afavorir la participació hi ha associacions que, de manera voluntària, són referents del projecte Panoràmic en els districtes o barris de la ciutat. Aquestes entitats són les encarregades de coordinar la dinamització, la informació i l’assessorament entre la resta del teixit social del barri o del districte, amb l’objectiu d’afavorir i facilitar al màxim la participació, i aconseguir que el major nombre d’ entitats respongui l’enquesta, com a pas previ per assolir els objectius de visibilitat sectorial i de millora de la transparència.

El Panoràmic a Gràcia |

A Gràcia, l’entitat Teixint Connexions és  l’encarregada de coordinar el Panoràmic a través del seu president, l’Abert Gil. Aquesta entitat es reuneix amb altres associacions de primer i de segon nivell, i s’ofereix a fer-los l’acompanyament necessari. Aquests darrers dies ja s’ha trobat amb l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, la Fundació Festa Major,  l’Espai de gent gran de la Violeta, La Federació de colles de Sant Medir, les Colles de Cultura Popular o l’ AMPA de l’escola Jujol, entre d’altres. També està previst que s’organitzin sessions obertes en algun  equipament del Districte i també assessorament pràctic sobre l’aplicatiu i la pròpia enquesta.

El Panoràmic té dos grans eixos de treball: el procés participatiu amb les associacions i la creació d’una aplicació a internet per tal de gestionar la informació que es recull amb el qüestionari.

– La participació fa possible el Panoràmic. Amb la implicació de les organitzacions participants es poden recollir dades sobre la seva dimensió i activitat, que aporten una visió pionera sobre el conjunt. Per fer-ho possible, s’ha elaborat un qüestionari on line que faciliti la feina.

– Bidireccionalitat en la gestió de la informació. Amb el desenvolupament d’un aplicatiu de gestió de la informació a internet, les organitzacions podran accedir a les seves pròpies dades, les de les seves federacions de referència, estudis comparatius, pre-memòries, etc.

Si formes part d’una associació, organització o entitat sense ànim de lucre participeu al Panoràmic 2016 responent l’enquesta, podreu comparar la vostra situació amb altres organitzacions participants i ajudar a generar coneixement sobre la realitat de les entitats no lucratives.

Podeu trobar tota la informació a la seva web on també podreu omplir el qüestionari. Si teniu dubtes aquí podeu trobar el contacte de la persona de referència del vostre territori que us ajudarà a resoldre els dubtes que tingueu.

El Panoràmic és una recerca impulsada pel Consell d’Associacions de Barcelona, l’Observatori del Tercer Sector, la Fundació Ferrer i Guàrdia, la Fundació Pere Tarrés i l’Obra Social La Caixa. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’ Institut Català de les Dones i l’Ajuntament de Sabadell.