Torna el got reutilitzable a la Festa Major de Gràcia 2018

L’any passat Gràcia va començar a introduir el concepte de got reutilitzable per fer front a una festa major més sostenible i alhora més ecològica. D’aquesta manera Gràcia va evitar 1,6 tones de residus plàstics amb l’ús del got reutilitzable durant les festes del 2017. Així doncs enguany any la Festa Major de Gràcia continua apostant per la sostenibilitat i novament no es lliuraran gots d’un sol ús. La Fundació Festa Major de Gràcia, juntament amb San Miguel i Ecofestes, aplicarà el sistema de gestió integral dels gots reutilitzables a tots els carrers i espais del barri durant la Festa Major. Alguns dels bars i establiments del barri també s’han sumat a la iniciativa.

Segons els responsables de la iniciativa, l’objectiu d’aquest any és consolidar el sistema i aconseguir recuperar els màxims gots possibles. Amb la recuperació i rentat industrial dels gots no tan sols s’evita el residu plàstic del got d’un sol ús, sinó que es minimitza el nombre de gots necessaris i s’evita la producció de nous. Enguany, del total dels gots reutilitzables que es repartiran a les festes el 40% del got és nou, mentre que el 60% restant és de l’edició passada. D’aquesta manera es posa en pràctica una gestió la reducció i la reutilització que en són els principals objectius del pla.

En les festes de l’any 2017 Ecofestes va repartir 161.000 gots. Tot i l’aturada de les festes, s’utilitzaren més de 100.000 gots entre tots els carrers i places, que segons una estimació de 3 consumicions de mitjana, van suposar un estalvi de 1.615 Kg de residus plàstics. Els gots no utilitzats i els recuperats són els que ajudaran a fer més sostenible l’edició d’enguany, ja que només ha calgut produir 80.000 gots nous. Així i tot, però, la taxa de recuperació de l’edició passada va ser del 25%, xifra totalment insatisfactòria i que s’espera millorar aquest 2018. En aquest sentit, per incentivar el retorn del got, Ecofestes i San Miguel duplicaran el nombre de cartells informatius per a millorar-ne la difusió.