Teresa Vergès: «Són poemes amb un gran ventall d’elements: infants, gent gran, vida, naixements, adéus, pensaments senzills i profunds»

Aquest Sant Jordi al TOT parlem de llibres, i ho fem conversant amb Teresa Vergès, que aquesta primavera acaba de sortir al carrer el seu primer recull de poemes titulat «Retalls» (Serial Ediciones 2018), un recull on els sentiments com les pors, el dolor i també l’amor en són els protagonistes, d’alguna manera tots aquells sentiments que són els que ens toca compartir i viure a través de les diferents experiències que ens va regalant la vida. A més la Teresa Vergès també ha guanyat el primer premi en la modalitat de relats, temàtica Festa de Sant Medir, dins dels premis del Concurs Literari Vila de Gràcia. Així doncs avui descobrim tot allò que amaga la seva poesia en aquesta conversa.

Fotografia: Cedida

Aquest Sant Jordi veu la llum el primer recull de poemes titulat «Retalls» (Serial Ediciones 2018). Com sorgeix la idea de treure’ls a la llum?
Fa uns 12 anys que escric. Vaig començar amb relats i contes i poc després poemes. Algun ha estat guardonat en el certamen literari Vila de Gràcia. Fa uns mesos vaig deixar llegir uns quants dels meus poemes a persones del meu entorn, que van opinar que era una llàstima que quedessin guardats en el meu ordinador. D’alguna manera van ser elles les que em varen animar a editar-ne un recull.

En total hi podem trobar trenta-sis poemes…
Sí, és un recull dels més de 100 poemes que tinc escrits. A hores d’ara segueixo tenint dubtes de si he encertat en la selecció, doncs en tots ells hi ha una petita part de mi. Espero que agradin a qui tingui l’amabilitat d’invertir-hi el seu temps a llegir-los. A més els poemes estan il·lustrats amb imatges, la majoria fotografies meves, en les que he buscat una relació amb els diferents continguts.

Els poemes es divideixen en sis blocs diferents….
De fet hi ha un poema d’introducció i, a partir d’aquí, comencen els diferents blocs. Era una manera de destriar els temes segons els sentiments que els han inspirat.

De fet els títols d’aquests blocs són una mica el reflex de les diverses etapes d’una vida? La innocència obre el llibre…
Sí, aquest és el primer bloc, on hi trobem quatre poemes: un d’ells és un petit conte que considero ple de tendresa. Però no es tractaria d’una seqüència concreta; perquè cada persona pot haver fet el mateix camí però en diferents etapes de la seva vida.

També hi trobem l’aprenentatge i l’entorn…
En aquests dos blocs hi ha setze poemes que m’han inspirat la necessitat de reflectir l’entorn i l’aprenentatge que tots fem.

Les cares de l’amor…
Sí, aquí trobem cinc poemes de diferents tipus d’amor i/o en els que l’amor també és la base sobre la qual es fonamenten uns determinats sentiments.

Fotografia: Cedida

Els pensaments i les pors i el dolor…
Aquests dos darrers bloc integren dotze poemes que volen explorar pensaments, el dolor i acaben amb un cant a la superació personal.

També comentes que «Retalls» vol ser una poesia amb un llenguatge proper…
Sí, Retalls és un recull de poemes desenvolupats a través de pensaments i de sensacions, amb els que intento cercar formes cap a nous criteris de percebre la poesia. Alguns dels poemes surten del cor, altres de l’ànima i molts d’ells de voler copsar experiències quotidianes. Retalls vol ser un compendi de moltes realitats i, sí, amb un llenguatge que he intentat que sigui proper a tots els lectors, siguin dones o homes. Un punt de referència per aprofundir dins de l’ànima humana, a través de temàtiques que penso que no poden deixar indiferent a ningú.

Que vols transmetre amb ells?
Res en concret i potser molt alhora Són pensaments poètics que surten de molts anys de vivències i de voler reflectir sentiments que, a vegades com a espectadora i d’altres com a protagonista, m’han copsat. Són poemes amb un gran ventall d’elements: infants, gent gran, vida, naixements, adéus, pensaments senzills i profunds alhora, petites històries amb retalls de moltes veritats… tots des del punt de referència femení, evidentment.

De totes maneres no és la primera experiència que tens en relació amb els llibres….
No, tot i que els altres llibres que tinc editats pertanyen a una sèrie de contes per a infants a partir de 5/6 anys: «Amigues espacials» de la que ja han sortit els dos primers números.

«El somni de l’Estel» dedicat al bicentenari de la Festa Major de Gràcia i «Anem al Zoo» un recorregut pel Zoo de Barcelona. N’hi haurà més?
Sí, de moment n’hi ha set d’escrits. Ara estem enllestint les il·lustracions del tercer. Un conte en el qual hi hem posat molta il·lusió totes les persones que hi estem treballant.
Està dedicat a La Sagrada Família i és una visita guiada per les parts més emblemàtiques del temple i que poden copsar amb més intensitat la curiositat dels infants.

On seràs el pròxim dia 23 d’abril.
Doncs d’11 a 13 h seré a la parada de l’Obrador d’històries, davant del núm. 135-137 de la Rambla de Catalunya, tocant a Diagonal i a Els Jardinets. I de les 17 a les 18.30 seré a la parada de Serial Ediciones, davant del núm. 49 de Passeig de Gràcia, xamfrà amb el carrer Aragó.