TERESA VERGÉS «Aquests contes volen ser una barreja de fantasia i realitat».

Fotografia: Teresa Vergés.

Teresa Vergés, estrena una nova col·lecció de contes per infants per a llegir en família i compartir coneixements. El primer títol porta per nom «El somni de l’Estel» i el podem trobar dins de la col·lecció «Amigues espacials» editat per Serial Ediciones. Aquesta col·lecció de contes vol ser un espai perquè pares i educadors puguin compartir experiències i vivències amb els infants; donant-los la possibilitat d’aprofitar les noves tecnologies per a estimular la seva curiositat i engrandir els seus coneixements, amb els codis QR que s’incorporen. Per saber-ne una mica més de tot plegat des del TOT parlem amb la seva autora.

Per aquestes festes surt a la venda «El somni de l’Estel», el primer número de la col·lecció «Amigues espacials» de l’Editorial Serial Ediciones…Com sorgeix la idea de crear aquesta col·lecció?
Fa anys que participo en el concurs literari “Vila de Gràcia” de contes i poesia.
Aquest conte va néixer com una proposta per a la propera edició del concurs però, un cop fet l’esbós, em va semblar que podria ser molt més: una col·lecció per tractar diferents temes que interessessin als infants

L’Estel és la protagonista dels sis primers volums?
Estel sempre en serà la protagonista, acompanyada de la Bet, la seva amiga «espacial». Una estrella real del nostre Univers.

El primer conte té com a espai on passa l’acció els carrers de Gràcia en plena Festa Major?
Sí. Volia plasmar el meu homenatge a la nostra festa més emblemàtica, que l’any vinent celebra 200 anys d’història, a través de la mirada d’un infant: l’Estel, una nena de 9 anys. Encara que, aquest, en ser el primer conte de la col·lecció, inclou una primera part dedicada a la presentació de les protagonistes i a explicar com neix la seva «espacial» amistat.

Quin és l’objectiu de cada història o aventura que viu l’Estel?
Donar a conèixer temes de la realitat més propera per als nostres infants, més enllà del dia a dia: festes populars, llocs emblemàtics, tradicions, temes culturals i /o d’interès humà… No tenen la intenció de donar lliçons magistrals sinó tot el contrari: volen obrir un canal perquè pares i educadors puguin compatir coneixements i experiències amb els infants, a través de texts que han de ser revisats i validats per professionals de cada temàtica.

Fa falta que tinguem més present la visió que tenen els infants del món?
Crec que sí. Els contes són fantasia, però tampoc crec que sigui necessari enfrontar-los a una visió real del món; tot i que han de ser conscients d’allò que està passant. Per això, per mi es tant important saber què és el que els interessa. Aquests contes volen ser una barreja de fantasia i realitat, en la que intento anar-los donant petites pautes que els puguin servir més endavant.

Tant el text com les il·lustracions com han sorgit, com ha estat el procés creatiu?
Vaig contactar amb un il·lustrador, en Samuel Delgado, per crear la imatge de l’Estel a partir d’una fotografia de la meva neta gran, ja que encaixava molt bé amb el perfil del personatge. Ell també va dissenyar la portada i la primera il·lustració, que ha cedit per aquest primer conte. Després, amb l’editorial, vam estudiar diferents propostes i vam arribar a la conclusió que, en tractar-se d’històries que es desenvolupen en espais reals, seria molt interessant incorporar-hi fotografies en format aquarel·la, cosa que permet que els nens i nenes, s’identifiquin molt més amb els diferents continguts.

Pel que fa a l’edició del llibre, també introduïu les noves tecnologies a través dels codis QR?
Sí. Ja d’inici varem pensar que l’àmplia temàtica dels contes ens permetria aprofitar les noves tecnologies per cercar més informació. Una idea inicial va ser que es podrien fer adaptacions en format digital per a tauletes, ordinadors… però després vam valorar que la introducció de codis QR, en el format imprès, podria facilitar un enllaç més directe que estimulés la curiositat dels infants, de la mà dels adults, evidentment.

I a més dels sis primers volums editats, també teniu altres títols pensats per ampliar la col·lecció?
Sí. Els sis primers contes ja estan escrits. A partir d’aquí hi ha moltes idees i altres temes ja perfilats per ampliar la sèrie. Però, com et deia, vull comptar amb l’opinió dels nens i nenes a partir de 6 anys per saber què els agradaria trobar en aquesta col·lecció.

Què ha significat per a tu que aquest projecte pugui veure la llum?
Molt, moltíssim. Que aquests contes arribin a mans dels infants gràcies a Serial Edicions, que va creure en el projecte des que els hi vaig presentar, és una gran satisfacció i alhora una manera de poder agrair a tota la gent que m’ha ajudat a tirar-lo endavant, amb els seus coneixements, vivències personals, etc… el seu incondicional suport.