Teresa Puig «Gràcia és un lloc privilegiat per un espai com el nostre».

La Casa dels Contes obre les portes de nou en què enceta una nova etapa amb un nou equip sota la direcció de Teresa Puig. L’espai vol ser un punt de trobada on es puguin fer tallers de text, de narrativa, oral i de consciència. També de moviment teatral, clown i de màscares. A més també es vol donar formació per a pedagogs i psicòlegs i les eines de com utilitzar el teatre per a educar. L’espai també ofereix teatre i contes per a adults i infants, a més també es programen tallers d’expressió dirigits a col·lectius com els de salut mental, joves en processos terapèutics, etc… El local compta amb una llibreria on els més menuts poden viatjar per diferents països de tot el món a través dels llibres il·lustrats i conèixer la diversitat cultural que ens envolta.

Fotografia: La Casa dels Contes.

Per què decidiu tornar a obrir La Casa dels Contes?
Doncs fa molts anys que porto fent tallers de teatre, d’expressió, també sóc llicenciada per l’Institut del Teatre i he creat els meus propis espectacles i després de voltar món he decidit trobar un lloc on deixar l’equipatge i instal·lar-m’hi. I Gràcia penso que és un lloc privilegiat per un espai com el nostre, hi ha molta inquietud cultural, i em van oferir de dirigir aquest espai i finalment vaig dir que sí.

Voleu crear un espai on a més dels tallers i espectacles també sorgeixi una comunitat al voltant de La Casa dels Contes?
Evidentment, en uns moments en què impera l’individualisme i costa tirar endavant, creiem que és molt important relacionar-se, i una bona manera de fer-ho és fent teatre, a més estem en un barri on hi ha molta tradició teatral, una mica el mateix que passa amb la cultura catalana on el teatre té un paper important, de fet si hagués de definir la nostra cultura, pensaria en aquella gent que fundava cooperatives, de persones que s’agrupaven, d’esbarts, és a dir, la cultura és una cosa viva i compartida, actualment ens trobem amb una generació de la pantalla i crec que necessitem ensenyar que amb un treball d’expressió et pots divertir sense la necessitat de consumir, crec que et dóna com a persona uns valors que són molt importants.

Fotografia: La Casa dels Contes.

A La Casa dels Contes fareu diversos tallers, contacontes però també fareu espectacles?
Sí, de fet entenem els Contacontes com un espectacle més. De fet el codi utilitzat és el mateix que en el teatre, una persona explica una història i el públic escolta. La diferència rau en el gènere. L’actor ha d’explicar una història i fer que arribi al públic utilitzant la veu, el cos, és a dir, tots els recursos i de les tècniques teatrals i que arribi al seu auditori, i per tant la gent s’emocioni. La finalitat del contacontes és la mateixa, potser a priori sembla senzill explicar un conte a priori però hi ha unes tècniques que poden permetre ser un bon contacontes. Per exemple fer un taller d’expressió vol dir adquirir uns recursos per a després desenvolupar les possibilitats individuals de cadascú.

Per a la Festa Major de Gràcia teniu diverses activitats programades?
Doncs sí, del 15 al 20 d’agost realitzarem una marató d’espectacles i dins del format cabaret podrem gaudir d’una sèrie de mini espectacles: els podrem veure cada dia des de les 20.00 a les 23.00 hores.

I al setembre amb l’inici del curs La Casa dels Contes també posa en marxa els seus tallers?
Doncs sí, al setembre iniciem els tallers i amb vista a la tardor vinent estrenarem la cartellera dels espectacles de caps de setmana. Tindrem els «Dijous poètics» en els quals tindran cabuda tots els gèneres: literatura, poesia, presentació de llibres i xerrades.

Fotografia: La Casa dels Contes.

Per tant la Casa no només és un espai on gaudir de la cultura sinó també per a participar-hi?
Sí, de fet també estem oberts a qui cerqui un espai on poder fer presentacions, assaigs, en aquest sentit la sala també dóna la possibilitat que els grups puguin venir a assajar en hores concertades.

La Casa dels Contes és una associació cultural, si volem estar al dia de totes les vostres activitats quines són les vies per a fer-ho?
Doncs sí, som una associació i els lectors poden saber totes les activitats que proposem a través del nostre perfil de Facebook La casa dels contes – La casa de los cuentos.

Fotografia: La Casa dels Contes.

Text: David Ramon.