Temps de Gràcia | Rosa Arrazola «L’obra es va gestar durant el 2019 però es va anar retocant durant la pandèmia»

Text: Carles Batalla / Fotografia: Cedida 

La darrera entrega de la sèrie de reprotatges «Temps de Gràcia (un any d’històries personals). Acabem aquesta sèrie amb la història de l’escriptora Rosa Arrazola.

Rosa Arrazola | Escriptora 

L’escriptora i membre del col·lectiu Minerva Rosa Arrazola ha publicat «Mare batec» (Voliana Edicions), el seu novè llibre de poesia. Es tracta d’un projecte sobre els nens robats de tot el món (no només del franquisme) que va sorgir quan la seva companya creadora de Gràcia, Carme Ripoll, li va encarregar un poema sobre aquesta temàtica per encapçalar un dels capítols de la novel·la «Lolo, les llàgrimes del vi». Arrazola ha volgut construir una història narrativa en vers lliure, com si d’alguna manera reproduís els diàlegs entre periodistes i víctimes dels documentals que va veure i la van impactar. En la part final del llibre aquest drama s’extrapola als episodis antidemocràtics viscuts en l’actualitat, amb referències a la justícia, la democràcia i el feixisme.

Segons explica l’autora, el títol apel·la a «la mare que sempre està sentint el batec que no té perquè el fill no arriba mai». L’obra es va gestar durant el 2019 però Arrazola la va anar retocant durant la pandèmia fins a enllestir una seixantena de poemes d’extensions diferents, si bé predominen els breus. Guanyadora de diversos premis, Rosa Arrazola ha donat suport i versos a l’autisme, el càncer o el feminisme. Un poema seu, ‘La Barca’, va ser llegit al Parlament de Catalunya durant l’homenatge a les víctimes de violència masclista al 2016.

Temps de Gràcia (un any d’històries personals)

Jéssica de PQNO Emprenedora
Tersa Vergés Creadora
Carme Duara Cap d’Infermeria
Les Contrabandistes Emprenedors
Mister Andreu Il·lustrador
Rosa Arrazola Escritora