Suspesa la concessió de llicències d’allotjaments turístics.

Ajuntament BCN Roda de premsa

Barcelona de mica en mica ha vist com l’allau de turistes, que cada dia era més elevat, portava certes incomoditats als veïns de la ciutat. Després d’episodis de tensió entre veïns de barris com La Barceloneta contra els pisos turístics il·legals i la proliferació de nous projectes hotelers a la ciutat com el dels Jardinets de Gràcia, el nou govern municipal d‘Ada Colau ha decidit suspendre l’emissió de llicències de tot tipus d’allotjaments turístics. Això inclou hotels, hotels-apartaments, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístic, residències d’estudiants i albergs juvenils. D’aquesta manera el Govern municipal, es dóna temps, i prepara una regulació nova per al primer trimestre del 2016.

Això és un  pas previ a la definició del Pla especial de regulació d’allotjaments turístics. Amb aquesta decisió, l’Ajuntament atura l’emissió de llicències d’hotels, hotels apartament, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístic, residències d’estudiants i albergs juvenils almenys durant un any.

Així ho han explicat l’alcaldessa Ada Colau i la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, en una roda de premsa. “Era una prioritat posar-hi ordre. Fins ara s’havia abordat la política turística a cop de pedaç”, ha assegurat Colau. “Ara s’iniciarà un procés de reflexió pausat i ordenat sobre el model turístic de la ciutat.” La previsió és tenir a punt una proposta inicial del Pla especial de regulació d’allotjaments turístics durant el primer semestre del 2016.

Amb aquesta mesura el consistori vol fer una radiografia del parc d’allotjaments turístics de la ciutat per avaluar l’oferta existent i l’impacte econòmic i social que té sobre l’accés a l’habitatge i l’ocupació de l’espai públic. A més, el Govern municipal convocarà un plenari extraordinari per abordar la creació d’un consell municipal de turisme, un espai de reflexió que aglutinarà els veïns i tots els actors vinculats al turisme per consensuar-ne el model de gestió.

Com afecta aquesta suspensió a Gràcia?

Doncs a Gràcia aquesta suspensió afecta de ple al projecte del nou hotel, que el grup inversor KKH havia de construir a la torre del Deutsche Bank als Jardinets de Gràcia, i que havia topat amb l’oposició dels veïns. Segons informen diversos mitjans de comunicació, l’hotel situat al Passeig de Gàcia cantonada amb Diagonal, havia de ser de de 5 estrelles, i hauria estat gestionat per la cadena Four Seasons, i segons el pla del nou Ajuntament, podria ser que els 90 milions d’euros que hauria pagat l’empresa KKH Property, ara fa un any per la compra de l’inmoble, no servirien per a poder obrir l’hotel en questió.